Mainos
Mainos

Turkissa vankeustuomion saanut suomalaistoimittaja valittanut seuraavaan oikeusasteeseen

Turkissa vankeustuomion kirjoittamastaan jutusta saanut suomalainen toimittaja Ayla Albayrak on valittanut tuomiostaan seuraavaan oikeusasteeseen, kertoo ulkoministeriön valtiosihteeri Peter Stenlund.

Stenlund keskusteli tänään Albayrakin tapauksesta turkkilaisen kollegansa Ümit Yalcinin kanssa Turkin ulkoministeriössä maan pääkaupungissa Ankarassa.

Albayrak sai äskettäin kahden vuoden ja yhden kuukauden tuomion Wall Street Journal -lehdessä elokuussa 2015 julkaistusta Kaakkois-Turkin kurdialuetta käsittelevästä jutusta.

Stenlundin mukaan hän välitti keskustelussa Turkin ulkoministeriölle Suomen huolen Albayrakin saamasta tuomiosta.

– Esitimme näkemyksemme siitä, mitä Turkin sitoumukset kansainvälisiin sopimuksiin edellyttävät maalta, Stenlund sanoi STT:lle.

Stenlund muistuttaa, että Suomen poliittisella tasolla käymillä keskusteluilla voidaan vain rajallisesti vaikuttaa Albayrakin tilanteeseen, sillä poliitikot eivät voi puuttua riippumattoman oikeuslaitoksen toimintaan.

– Suomihan korostaa oikeuslaitoksen riippumattomuutta. Siinä mielessä emme voi edellyttää poliittisia ratkaisuja asiassa, joka on oikeuslaitoksen käsittelyssä, Stenlund sanoi.

– Sen sijaan voimme muistuttaa laadukkaan oikeusprosessin välttämättömyydestä ja keskeisistä periaatteista, Stenlund jatkoi.

Suurlähetystö seuraa prosessia

Stenlundin mukaan Suomi toi Ankarassa käydyissä keskusteluissa julki myös huolensa siitä, miten Albayrakin tapaus vaikuttaa Turkin ja EU:n suhteisiin sekä Suomen ja Turkin kahdenvälisiin suhteisiin.

Suomen suurlähetystö Ankarassa seuraa Albayrakin oikeusprosessia Stenlundin mukaan "vakiintuneiden konsuliapuperiaatteiden mukaisesti".

Stenlund tapasi viime perjantaina Helsingissä Turkin Suomen-suurlähettilään Adnan Basagan, joka kävi pyynnöstä Suomen ulkoministeriössä keskustelemassa Albayrakin tapauksesta.

Suomi on reagoinut asiaan myös muun muassa siten, että presidentti Sauli Niinistö on lähettänyt Turkin presidentille Recep Tayyip Erdoganille kirjeen asiasta. Kirjeen sisällöstä ei ole kerrottu julkisuuteen.

Maanantaina ulkoministeri Timo Soini (sin.) kertoi Albayrakin saamasta tuomiosta EU-maiden ulkoministerien kokouksessa Luxemburgissa.

Stenlundin mukaan keskiviikon noin kolme tuntia kestäneessä tapaamisessa keskusteltiin Albayrakin tapauksen ohella myös muun muassa Syyrian, Irakin ja Ukrainan tilanteista sekä Suomen ja Turkin kahdenvälisistä suhteista. Stenlund ei matkustanut Ankaraan yksinomaan Albayrakin tapauksen takia, vaan hän olisi tavannut turkkilaisen kollegansa joka tapauksessa.

– Oli sattumaa, että tämä tuomio juuri ennen tätä tapaamista, Stenlund sanoi. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme