Mainos

Turkistarha-aloitteesta kiivas keskustelu: "Ajatelkaa itkeviä lapsia!"

Turkistarhauksen kieltämiseen tähtäävä kansalaisaloite on herättänyt vilkasta keskustelua eduskunnassa. Kyseessä on Suomen ensimmäinen kansalaisaloite.

Aloitteen puolustajien puheenvuoroissa nousi esille ennen kaikkea eläinten oikeudet ja lajityypillinen käyttäytyminen, jotka eivät toteudu turkistarhauksen yhteydessä.

– Turkikset eivät enää 2000-luvulla ole vaatetuksen välttämätön osa edes pohjoisilla leveysasteilla. Kärsimystä tarhaus aiheuttaa siksi, että petoeläimiä pidetään liian pienissä häkeissä. Turkiseläimet liikkuvat luonnossa useiden hehtaarien kokoisilla reviireillä, Anni Sinnemäki (vihr.) totesi.

– Jos kettu suljetaan eläintarhaan, on minimivaatimus 600 neliötä. Jos kettu suljetaan turkistarhaan, on minivaatimus alle neliö. Eläinten lajityypilliset tarpeet eivät muutu sen "käyttötarkoituksen" mukaan, sanoi Silvia Modig (vas.).

Vihreät ja vasemmistoliitto ilmoittivat kannattavansa turkistarhauksen kieltämistä, samoin kuin muutama yksittäinen SDP:n kansanedustaja. Muiden ryhmien edustajat kertoivat vastustavansa aloitetta.

Kansalaisaloitteita kiiteltiin tärkeäksi vaikuttamisväyläksi

Turkistarha-aloitteen vastustajat muistuttivat, että kyse on laillisesta elinkeinosta. He kysyivät myös, miten turkistarhausyrittäjät saataisiin työllistettyä uudestaan, jos heidän työnsä kielletään.

– Tässä on kyse, että eduskunta on irtisanomassa 5 000 työntekijää. Ajatelkaa, jos joku yritys irtisanoisi 5 000 työntekijää. Mikä meteli täällä nousisi ja sanottaisiin kauheata, törkeätä, mieletöntä, kuinka vastuuttomia voidaan olla. Ja eduskunta on tekemässä sitä, kommentoi Kimmo Sasi (kok.) ja jatkoi:

– Ajatelkaa niitä pieniä itkeviä lapsia näiden työttömien turkistarhaajien kodeissa, jotka ovat ilman työtä ja syrjäytyvät. Ajatelkaa niitä pieniä itkeviä lapsia.

– Olen kotoisin turkistarhausta harjoittaneelta tilalta Pohjanmaalta. Perheyritys tahkosi meille leivän pöytään. Noin 90 prosenttia Suomen tuotannosta on sillä seudulla. Mielestäni elinkeinon vastustajien väitteet alasta eivät kestä kriittistä tarkastelua. Tosielämässä ihmiset käyttävät eläimiä hyödyksi, sanoi Janne Sankelo (kok.).

Yhtä mieltä kansanedustajat olivat ainoastaan siitä, että kansalaisaloitteet ovat tärkeä vaikuttamiskeino tavallisille kansalaisille. Kansanedustajat kiittelivät, että päivä on historiallinen suomalaisen demokratian kannalta.

Turkistarha-aloite menee nyt arvioitavaksi maa- ja metsätalousvaliokuntaan, joka päättää asian, palaako asia koko eduskunnan ratkaistavaksi.

Turkistarhaton Suomi -aloitteen allekirjoitti kaikkiaan 69 381 henkilöä. Kansalaisaloitteen keränneiden järjestöjen tavoitteena on ollut, että turkistarhaus lakkautetaan Suomessa kohtuullisella siirtymäajalla.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot