Mainos
Mainos

Turku lähestymässä pormestarimallia

Turun kaupunginhallitus saa ensimmäisenä täysipäiväisen puheenjohtajan 4500 euron kuukausipalkkiolla.

Turun kunnallispolitiikassa siirrytään ensimmäisenä Suomessa täysipäiväiseen poliittiseen johtajuuteen. Kokoomuslainen Aleksi Randell on Suomen ensimmäinen täysipäiväinen kaupunginhallituksen puheenjohtaja.

Monissa Suomen kunnissa on valmistelu kaupunginjohtajan ja hallituksen puheenjohtajan tehtävät yhdistävää pormestarimallia, mutta uudistukset eivät ole toteutuneet. Turun uudistus on askel tähän suuntaan.

Turun kaupunginhallituksen puheenjohtajan palkkio on 4500 euroa kuukaudessa. Vajaassa kolmessa kuukaudessa puheenjohtaja kuittaa tähän asti koko vuodessa kertyneen noin 12 000 euron palkkion verran.

- Sen takia ehkä puhutaan palkkiosta eikä palkasta, että kyse on edelleenkin luottamustehtävästa, ja tämä ero on hyvä pitää mielestä. Korvaus on ehkä tulosta pohjoismaisesta vertailust. Tämä palkkio jää vielä merkittävästi se vertailutason alle, mutta kuitenkin se mahdollistaa täysipäiväisen työskentelyn ja muista tehtävistä poisjäännin, Randell selvittää.

Kuntaliitossa muistutetaan, että kyseessä ei ole virka, vaan luottamustoimi, jonka oikeudet ja velvoitteet eivät muutu.

Turussa kahden suuren puolueen eli Kokoomuksen ja SDP:n vierestä seuraavat muut poliittiset ryhmät pitävät hyvänä sitä, että uusi hallintomalli tuo poliittisten prosessien johtoon lisää panosta. Pelkona on kuitenkin se, että mahdollisimman pienellä enemmistöllä viedään asioita eteenpäin. Jyrkkää hallitus-oppositioasetelmaa kunnan päätöksenteossa ei pidetä hyvänä.

- Nyt on tarkoitus ajaa uusi malli sisään. Toivottavasti saadaan parempia päätöksiä ja tehokkaampaa poliittista prosessia, jonka seurauksena Turun asiat ovat vielä paremmin kuin tällä hetkellä, Randell toteaa.

(MTV3)

(Yhdeksän uutiset 10.01.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme