Mainos
Mainos

Turmakopterin mustan laatikon tieto purettu

Copterlinen turmahelikopterin mustan laatikon tiedot on purettu Lontoonssa. Onnettomuustutkintalautakunnan suomalaisedustajan mukaan ohjaajien keskustelu kuuluu nauhoilla selkeästi. Mustan laatikon tietojen julkistamisesta päättävät virolaiset viranomaiset.

Tallinnan edustalla viime viikolla mereen pudonneen helikopterin mustan laatikon tiedot on purettu. Onnettomuustutkintalautakunnan suomalaisedustajan, erikoistutkija Hannu Melarannan mukaan tiedot ovat osoittautuneet ensiarvoisen tärkeiksi onnettomuuden syyn selvittämisessä.

- Laatikkoon oli tallentunut kaikki ne eri muuttujat, joita se pystyy nauhoittamaan. Samoin siellä ovat kaikki ohjaamon nauhoittimen äänet, kertoo Britanniasta palannut Melaranta.

Kopterin mustan laatikon tiedot purettiin Lontoossa tällä viikolla, ja itse laatikko on jo palannut Tallinnaan. Laatikon mukana Britanniaan matkusti onnettomuustutkinnassa mukana olevia asiantuntijoita eri maista. Heidän joukossaan oli myös Melaranta. Helikopterin tekninen tutkinta Tallinnassa jatkuu tänään ja alkuviikolla. Onnettomuustutkintalautakunta aloittaa tutkimusaineiston tarkastelun maanantaina niin ikään Tallinnassa.

Ohjaajien keskustelu tallentui nauhalle

Lennonrekisteröintilaitteeseen tallentuu Melarannan mukaan muun muassa tietoja moottorin toiminnasta, ohjainten toiminnasta, kopterin suunnasta, nopeudesta ja korkeudesta.

- Nelikanavainen nauhoitin äänittää puolestaan ohjaajien keskinäisen keskustelun ja heidän keskustelunsa lennonjohdon kanssa. Lisäksi ohjaamon katossa on yksi mikrofoni, joka äänittää saman mitä kuulisi ohjaamossa ja matkustamossa, hän kertoo.

Nauhojen keskustelut kuuluvat Melarannan mukaan suurimmaksi osaksi selvästi.

- Keskustelujen sisällöstä ei valitettavasti voi vielä sanoa mitään, Melaranta toteaa ja lisää, että tietojen julkistamisesta päättävät virolaiset viranomaiset.

Melaranta ei voinut myöskään arvioida, voiko keskusteluista löytää viitteitä turman syyhyn.

Mustassa laatikossa valtavasti materiaalia

Kaiken kaikkiaan kopterin mustan laatikon nauhojen tiedot näyttelevät Melarannan mukaan hyvin tärkeätä osaa onnettomuuden syyn selvittämisessä.

- Ne joko vahvistavat teknisten tutkimusten perusteella löytyneitä havaintoja tai auttavat ohjaamaan teknistä tutkintaa oikeaan suuntaan. Laatikon tiedot ja tekninen tutkinta kulkevat käsi kädessä, Melaranta huomauttaa.

Kopterin mustassa laatikossa oli suuri määrä tutkimusmateriaalia.

- Äänet tallentavassa ohjaamonauhoittimessa on 30 minuutin nauha, joka käynnistyy aina uudelleen sen aikajakson jälkeen. Lennonrekisteröintilaitteessa oli tietoa useammaltakin tunnilta mukaan luettuna onnettomuuslento, Melaranta kertoo.

Turmalentoa edeltävää materiaalia ei hänen mukaansa ole vielä ehditty tarkastella.

- Mutta totta kai lähdemme hakemaan viitteitä myös takaa päin eli edellisistä lennoista. Mutta siellä oleva datamäärä on valtava, ja sen tutkiminen kestää kyllä, Melaranta sanoo.

Suomalaisomistuksessa olevan Copterlinen reittikone putosi mereen 10. elokuuta Tallinnan edustalla. Turmassa menehtyi 14 ihmistä, joista kahdeksan oli suomalaisia, neljä virolaisia ja kaksi amerikkalaista. Onnettomuuskopterin toisen lentäjän ruumista ei ole löydetty.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 20.08.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme