Mainos
Mainos

Turtola: Ruotsi luottaa siihen, että Suomi-poika taistelee heidänkin puolestaan

Sotahistorian dosentti Martti Turtola katsoo, että Ruotsin kansallinen maanpuolustus perustuu yhä tänäpäivänä ajatukselle Suomesta puskurimaana itään. Tämä tarkoittaa sitä, että mikäli idästä koituisi sotilaallista uhkaa, toimisi Suomi Ruotsin puolustuksen etumaastona.

Turtola kertoo, ettei Ruotsi ole kuitenkaan koskaan virallisesti myöntänyt asiaa.

- Aihe on hyvin delikaatti. Ruotsi on yrittänyt ylläpitää keinotekoisesti kuvaa siitä, että se on neutraali valtio ja että se ei ole koskaan suunnitellut mitään tällaista .

Ja yrittää edelleen, tosin moni tuntuu Suomessa ja ehkä Ruotsissakin pitävän itsestään selvänä sitä, että Ruotsin ei tarvitse olla huolissaan - Suomi hoitaa tarvittaessa itäpuolustuksen.

- Joissain juhlissa ruotsalaisupseerit ovat kyllä kuiskutelleet epävirallisia lausuntoja, että "on se hyvä, että te ette ole riisunut aseista väkeänne", Turtola naurahtaa.

Ruotsi uskoo, ettei maata uhkaa muu kuin terrorismi

Ruotsi itse katsoo, että maalle ei ole koitumassa lähivuosina sotilaallista uhkaa.

- Pari vuotta sitten Ruotsin hallitus teki tutkimuksen, jonka mukaan lähimpään kymmeneen vuoteen Ruotsia ei uhkaa mikään - paitsi ehkä terrorismi ja kansainväliset rikollisuudet. Tämä kansallisen puolustuksen alasajo, mitä Ruotsissa on nyt tehty, perustuu juuri tähän tutkimukseen.

Turtola on samaa mieltä, että todennäköistä uhkaa Ruotsilla ei ole, mutta akuutin tilanteen tullessa maa olisi pahassa pulassa. Hän viittaa Ruotsissa 20-luvulla tehtyyn sen ajan suurimpaan aseistariisumiseen, joka perustui ajatukseen uhkan epätodennäköisyydestä - uskottiin, ettei mitään niin mieletöntä kuin uusi maailmansota voisi tulla.

- Kuitenkin vuonna 1939 Hitler nousi valtaan ja lopun tiedämmekin, Turtola jatkaa.

Tänä päivänä tilanne olisi sama, jos Ruotsin rajoja uhattaisiin.

- Ruotsin mahdollisuudet puolustaa koko valtion aluetta ovat minmalistisen pienet. Koko Ruotsin itäisen suunnan ratkaiseva tekijä on se, että Suomella on laaja asevelvollisuusarmeija.

- Ruotsilla on toki suunnitelmia kodinturvajoukkojen mobilisoimiseksi, mutta ammattimiehenä sanoisin, että se on vaikeata puolustaa, jos ei ole koulutettua reserviä, mitä nykyaikaisessa sodankäynnissä tarvitaan.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme