Mainos
Mainos

Turun juomavesi haisee kissanpissalta: "Ei terveydelle vaarallista"

Turun Sanomat kertoo lumisen talven ja hitaan kevään etenemisen uhkaavan juomaveden laatua Lounais-Suomessa.

Liikenteen ja teollisuuden päästöistä lumeen imeytynyt typpi synnyttää vedenpuhdistuskemikaalien kanssa pahanhajuisia ja -makuisia yhdisteitä.

– Tuloksena on varsin epämiellyttävä cocktail. Kloorin tuoksu muuttuu pistävämmäksi. Jotkut kuvailevat hajua kissanpissamaiseksi tai uimahallimaiseksi ja toiset taas homeen hajuksi, kertoo lehdelle käyttöpäällikkö Liisa Piirtola Turun vesiliikelaitokselta.

Hajuhaitta ongelmana keväisin ja syksyisin

Talousvesiasiantuntija Riina Liikanen Vesi- ja viemärilaitosyhdistyksestä ei ole kuullut, että muilla paikkakunnilla olisi tänä keväänä vastaavia ongelmia kuin Turussa, vaikka ilmiö sinänsä ei ole uusi.

– Tyypillisesti keväällä ja syksyllä pintavettä keräytyy paljon pienessä ajassa, ja se vaikuttaa pieniin vesistöihin ja jokiin. Raakaveden laatu muuttuu, ja vedenkäsittelylaitoksilla voi olla haasteellista käsitellä hajua ja makua aiheuttavia komponentteja, sanoo Liikanen.

Hän muistuttaa että Turussakin vesi käsitellään perusteellisesti vedenkäsittelylaitoksella ennen kuin se päätyy juomavedeksi.

– Jos vesi tosiaan haisee pahalle, niin onhan se epämiellyttävää, mutta terveyshaittaa tästä ei ymmärtääkseni ole. Haitta on siis enemmänkin esteettinen, vaikka ymmärrän kyllä, että se on juojan näkökulmasta epämiellyttävää.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme