Mainos

Turun sairaalapalon syy varmistui: Sähkölaitteet ylikuumenivat

Turun yliopistollisessa keskussairaalassa viime vuoden syyskuussa syttyneen tulipalon tutkinta on valmistunut. Savun leviämisen takia koko rakennus teho-osastoa lukuun ottamatta evakuoitiin.

Kolme hoitajaa vietiin palon jälkeen tarkastettavaksi savualtistuksen takia. Potilaille ei tapahtunut palossa vahinkoja. Sairaalarakennus kärsi kuitenkin mittavat vahingot.

Tulipalon syttymissyyksi on varmistunut jo aiemmin epäilty liitäntäyksiköiden ylikuumeneminen. Ylikuumeneminen aiheutui potilaspaikoilla oikosulkuun menneistä hoitajakutsuhälyttimien liittimistä.

Palo sai alkunsa ensiapupoliklinikalla alaslasketun katon yläpuolisessa tilassa, jossa kulki sairaalatekniikkaa, paineilma- ja happiputkia.

Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan tilassa olleet happiputket vaurioituvat palossa niin pahoin, että niiden ennen paloa edeltävää kuntoa ei tutkinnassa saatu selville. Tutkinnassa kävi kuitenkin ilmi, että putkissa on ollut vuotoa jo ennen palon syttymistä. Vuodon takia tilassa oli normaalia korkeampi happipitoisuus, mikä nopeutti onnettomuustutkintalautakunnan mukaan palon kehittymistä.

Tutkinnassa selvisi myös, että syttynyt tulipalo kuumensi tilassa kulkeneiden happi- ja paineilmaputkistojen liitokset niin, että ne sulivat ja aukesivat, jolloin tilaan pääsi lisää paloa voimistavaa happea.

Palokatko ei estänyt palon leviämistä

Savu levisi koko rakennukseen hissikuilun, porraskäytävien, ilmanvaihdon ja läpivientien kautta. Tulipalo levisi Tyksin kolmanteen kerrokseen sähkökaapeleiden roiloa pitkin. Roilossa oli palokatko, mutta se ei estänyt palon leviämistä.

Onnettomuustutkintakeskuksen raportissa todetaan, että ensiapupoliklinikan itäpää toisessa kerroksessa ja päivystyslaboratorion käytävä kolmannessa kerroksessa tuhoutuivat täysin. Lisäksi sairaalan tilat kärsivät eri asteisista savu- ja nokivahingoista. Sairaalalaitteita tuhoutui käyttökelvottomiksi.

Tulipalon aiheuttamien vahinkojen arvioidaan olevan 17,5 miljoonaa euroa.

Onnettomuustutkintakeskus suosittelee nyt hoito- ja huoltolaitoksille, että niillä tulisi olla kunnossapito-ohjelma, joka ottaa huomioon myös rakenteellisen turvallisuuden. Ohjelmassa tulisi huomioida muun muassa se, että palokatkot, sähkö- ja kaasujärjestelmät, sekä poistumisteiden ja hissikuilujen ylipaineistusautomatiikka ovat asianmukaiset.

(MTV3)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot