Mainos
Mainos

Turun uusi piispa aloitti työnsä

Turun uusi piispa Kaarlo Kalliala aloitti virassaan vuodenvaihteessa. Hänet vihitään tehtäväänsä loppiaisena. Messun kulkueessa on tuolloin myös El Salvadorin luterilaisen kirkon piispa Medardo Gsmez.

El Salvadorin luterilainen kirkko on Turun arkkihiippakunnan ystävyyskirkko, josta voi Kallialan mukaan oppia paljon.

- Pienillä voimavaroillaan he tekevät paljon töitä syrjäytyneiden puolesta. Lisäksi kirkko pitää joka maanantai tiedotustilaisuuden. Kirkko tietää, mitä ihmisille kuuluu ja kertoo sen. Paikalla on aina maan isoja tiedotusvälineitä.

Kallialan mukaan myös Suomessa kirkko tietää arjen synkästä puolesta. Kirkon työntekijät tuntevat tilanteen, mutta tieto ei helposti leviä.

- Harva lukee Diakonia-lehteä, jota seuraamalla saisi kyllä nopeasti selkeän kuvan. Ehkäpä meidänkin kirkkomme pitäisi pitää enemmän ääntä syrjäytyneiden puolesta.

Merimiespappi ja diakoniajohtaja

Uusi piispa tuntee alueensa, sillä hän on ollut yli kymmenen vuotta tuomiokapitulin hiippakuntadekaani. Sitä ennen hän toimi lähes yhtä pitkään diakoniajohtajana Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymässä.

- Kirkossa ei ole diakoniajohtajan virkaa parempaa tehtävää. Diakoniatyössä ollaan tekemisissä ihmisten todellisuuden kanssa.

Kalliala sanoo arvostavansa diakoniassa myös sitä, että siinä työkaverit ovat ihmisiä, jotka välittävät toisista ihmisistä.

1980-luvulla Kalliala oli merimiespastorina Rotterdamin merimieskirkossa. Hän sanoo tuttavaansa lainaten, että merimiespastorina vietetty aika oli henkilökohtainen ammattikorkeakoulu.

- Siinä oli samaa konkreettista tässä ja nyt -asennetta kuin diakoniatyössä. Se vahvisti luottamustani arkisen kohtaamisen merkitykseen.

Tuoreena piispana Kalliala ei lupaa mullistuksia arkkihiippakuntaansa.

- Ei yksi piispa kesää tee. Eikä olennaista ole kehittää jotain uutta. Pitää miettiä, että mitä me teemme ja miksi me teemme. Miksi jokin on tärkeää? Hyvällä säkällä tunnistamme samalla jotain, mikä ei välttämättä ole tärkeää.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme