Mainos
Mainos

Turvallisuuskomissaari King: Internetyhtiöiden otettava isompi vastuu terroristisen sisällön poistamisesta

Euroopan komissio vaatii internetyhtiöitä poistamaan tehokkaammin terrorismiin yllyttävää sisältöä.

Turvallisuudesta vastaava komissaari Julian King sanoo STT:n haastattelussa, että propaganda pitäisi saada poistettua sivustoilta nopeammin ja kattavammin, jotta sen leviäminen estettäisiin. Hän odottaa internetyhtiöiltä selvitystä asian etenemisestä vielä tämän kuun aikana.

Isoista yhtiöistä muun muassa Twitter, Facebook, Youtube ja Microsoft poistavat jo haitallista materiaalia. Verkon sisältöä käydään läpi Europolissa, josta välitetään tietoa palveluntarjoajille. 

Vuonna 2015 käynnistyneen yhteistyön myötä verkosta on tehty komission mukaan 30 000 poistoa. Haitallisia sisältöjä arvioidaan kuitenkin olevan paljon enemmän, satoja tuhansia. Kyse on sisällöistä, joissa houkutellaan tai rekrytoidaan iskuihin, valmistellaan niitä tai ihannoidaan terrorismia.

Yksin toimivat tekijät saattavat inspiroitua jihadismista internetissä ilman, että heidät erikseen värvättäisiin iskun tekijöiksi.

– Henkilöt eivät ole välttämättä edes matkustaneet Irakiin tai Syyriaan. He ovat voineet pysyä pitkään paikoillaan ja varttua yhdessä paikassa, ja radikalisoitua nopeastikin, King sanoo.

Komissio toivoo isoilta verkkoyhtiöiltä aloitteita, joilla vihapropaganda tunnistettaisiin ja poistettaisiin automaattisesti. Yhteistyötä tehdään myös kymmenien pienempien verkkopalveluiden kanssa, jotta propaganda ei siirry isoista palveluista pienien sivuille.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme