Mainos
Mainos

Turvallisuuteen odotetaan hallitukselta lisärahaa ensi vuodelle

Hallitus jatkaa valtion ensi vuoden talousarvion rukkaamista toista päivää. Budjettiesitys on määrä tuoda julki myöhemmin tänään.

Turun joukkopuukotuksen seurauksena turvallisuusasiat ovat nousseet tärkeäksi teemaksi budjettiriihessä. Hallituksen odotetaan linjaavan, kuinka paljon se esittää rahaa turvallisuuden varmistamiseen. Yle kertoi illalla, että poliisi ja suojelupoliisi olisivat saamassa lisärahoitusta jo keväällä kehysriihessä sovitun päälle.

Myös hallinto-oikeuksille oltaisiin esittämässä lisää rahaa. Korkeimman hallinto-oikeuden presidentti Pekka Vihervuori arvioi eilen, että hallituksen olisi vaikeaa nopeuttaa turvapaikkapäätösten oikeuskäsittelyä lisärahalla, sillä osaavat juristit uhkaavat loppua kesken.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan ajatuksesta nostaa pakolaiskiintiö 750:stä 1 050:een oltaisiin luopumassa.

Veroratkaisuista on taitettu peistä julkisuudessa pitkin elokuuta. Palkkaverotuksen lisäksi pohdinnassa ovat myös välilliset verot. Verotuksessa iso kysymys on, miten palkansaajille kompensoidaan kilpailukykysopimuksen maksukorotuksia. Eri arvioiden mukaan tämä vaatisi 200–300 miljoonan veronkevennykset.

Kuten usein aiemminkin budjettiriihessä väännetään myös väylähankkeista. Ennen budjettiriihtä julkisuudessa on käyty paljon keskustelua perhevapaauudistuksen aloittamisesta. Budjettiriihen pöydällä ovat lisäksi työllisyystoimet ja yritystukien justeeraaminen.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) luonnehti eilen budjettiriihen pohjalla olevia talousnäkymiä sanomalla, että talouden kasvu on pikemminkin vahvistumaan kuin tasaantumaan päin.

Neuvotteluja jatketaan kello 10 aamulla.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme