Mainos
Mainos

"Turvaneuvostojäsenyys Suomelle tärkeä"

Suomen entisen YK-suurlähettilään Klaus Törnuddin mukaan mahdollisella turvaneuvostojäsenyydellä olisi Suomelle suuri merkitys.

- Suomi pääsisi näyttämään, mihin pystytään. Suomi on aina pitänyt tärkeänä YK:n mahdollisimman tehokasta toimintaa. Niinpä on tärkeä olla myös mukana.

Klaus Törnudd toimi YK-lähettiläänä, kun Suomi oli viime kerran neuvoston vaihtuvana jäsenenä 1989-90.

- Pieni maakin pystyy vaikuttamaan kaikkiin turvaneuvoston päätöksiin, sillä neuvosto on niin pieni elin, että kaikki jäsenet neuvottelevat tehtävistä päätöksistä, Törnudd arvioi.

Professori: Jäsenyys moraalinen velvoite

Kansainvälisen politiikan professori Heikki Patomäki Helsingin yliopistosta näkee jäsenyyden tärkeyden ei vain siinä, että Suomi pääsisi tärkeille pelipaikoille, vaan myös siinä, että YK-periaatteet ylipäätään kiinnostavat vielä jäsenmaita.

- Minusta sitä merkitystä ei pidä ajatella ensisijaisesti Suomen kautta, vaan pikemminkin niin, että on YK-periaatteista kiinnostuneita maita, jotka haluavat mukaan. Jäsenyys on hieman samanlainen moraalinen velvoite kuin kansalaisten äänestäminen vaaleissa.

Patomäki painottaa, että turvallisuusneuvostolla on todellista valtaa.

- Neuvostolla on paljon valtaa, itse asiassa vähän liikaakin valtaa. Yksi tärkeä tehtävä, joka Suomen kaltaisella maalla siellä on, on laillisuusperiaatteen noudattaminen siellä mahdollisimman pitkälle. Ja pitää kiinni myös siitä, että mitään ylilyöntipäätöksiä ei tehdä.

Ulkoministeriö varovaisen optimistinen

Ulkoministeriössä ollaan tyytyväisiä jo useampi vuosi sitten aloitettuun turvaneuvostokampanjaan. Suomen mahdollisuuksiin uskotaan.

- Olemme varovaisen optimistisia, mutta nöyriä sen edessä, että lopullisen päätöksen tekevät kaikki jäsenmaiden edustajat, sanoo ulkoasiainneuvos Kari Kahiluoto Ulkoministeriöstä.

Suomi hakee YK:n turvallisuusneuvoston vaihtuvaa jäsenyyttä vuosille 2013-14. YK:n yleiskokous äänestää vaihtuvista jäsenistä kuukauden kuluttua.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme