Mainos
Mainos

Turvapaikanhakijoiden syömälakko päättyi

Turvapaikanhakijoiden syömälakko Metsälän vastaanottokeskuksen säilöönottoyksikössä Helsingissä on päättynyt viime yönä.

Yksikön johtaja Pekka Nuutinen kertoo, että protesti hiipui vähitellen viikonlopun aikana. Viime yönä viimeinenkin lakkoilija suostui taas syömään.

Yksitoista turvapaikanhakijaa oli ryhtynyt tasan viikkoa aikaisemmin syömälakkoon vastustaakseen säilöönottoa. Lakon päättymisestä kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Nuutinen vakuuttaa, että protesti ei muuttanut mitenkään turvapaikanhakijoiden tilannetta.

- Emme ole käyneet heidän kanssaan kauppaa. Olemme koko ajan korostaneet, ettei uhkaamalla tai kiristämällä saa erikoiskohtelua.

Hän arvelee protestin päättyneen siksi, että lakkoilijat tajusivat, etteivät voittaisi mitään syömättömyydellään.

Terapiaa ei tarjota

Keskustelua syömälakkoilijat onnistuivat kuitenkin herättämään. Esiin nousi muun muassa huoli säilöönotettujen fyysisestä ja henkisestä jaksamisesta.

Turvapaikanhakijat pääsevät Nuutisen mukaan tapaamaan lääkäriä tarvittaessa, ja heidät viedään yksiköstä sairaalaan, jos tilanne sitä vaatii. Terapiapalveluja heidän käytössään ei kuitenkaan ole, vaikka heidän elämäntilanteensa on hyvin stressaava ja vaikea.

- Toiminnan kehittämistä on toki aina aiheellista pohtia, ja tämä terapia-asia voisi olla yksi kehittämiskohta, Nuutinen miettii.

Hän pitää kuitenkin turvapaikanhakijoiden mielenrauhan edistämistä vaikeana asiana.

- Eniten angstia helpottaisi se, että ovet avattaisiin ja säilöönotetut saisivat lähteä vapaasti, mutta sitä lääkettä meillä ei ole käytettävissä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme