Mainos
Mainos

Turvapaikanhakijoilta aletaan ottaa sormenjäljet

EU-maihin pyrkiviltä turvapaikanhakijoilta aletaan muutaman vuoden kuluttua järjestelmällisesti kerätä sormenjäljet, jotta EU-maat voisivat estää hakijoita kiertämästä maasta toiseen parempaa vastaanottoa etsien. Sisä- ja oikeusministerien kokouksessa ensi viikon torstaina ja perjantaina yritetään sopia viimeiset avoimet kysymykset Eurodac-järjestelmästä.

Kun sopu on syntynyt, voitaneen sopimus allekirjoittaa kesäkuussa, jonka jälkeen ratifiointi 15 jäsenmaassa ja järjestelmän rakentaminen alkaa. Kestää ainakin pari vuotta ennen kuin järjestelmä toimii, arvioi lainsäädäntöneuvos Pekka Järviö sisäministeriöstä. Suomessa sopimuksen ei pitäisi aiheuttaa suuria muutoksia lainsäädäntöön. Poliisin henkilörekisterilaki mahdollistaa turvapaikanhakijoiden sormenjälkien keräämisen jo nyt, mutta lakia olisi muutettava niin, että tietoja voidaan lähettää muihin maihin.

Järjestelmä toimisi siten, että yli 14-vuotiaan turvapaikanhakijan sormenjäljistä lähetään yhteiseen Eurodac-tietokantaan; hänen henkilötietonsa välitetään vain mikäli käy ilmi, että hänet on rekisteröity jo toisessa maassa turvapaikanhakijaksi. Arviot järjestelmän kustannuksista vaihtelevat rajusti turvapaikanhakijoiden määrän mukaan; tietojärjestelmän perustaminen maksaisi arviolta 16-33 miljoonaa markkaa, juoksevat kulut olisivat viidestä miljoonasta kymmeneen miljoonaan markkaan.

Myös laittomat maahantulijat rekisteriin?

Ensi viikolla keskustellaan myös Eurodac-järjestelmän laajentamisesta koskemaan myös laittomia maahantulijoita. Tavoitteena on varmistaa, että EU-maahan saapuva turvapaikanhakija hakee turvapaikkaa ensimmäisestä maasta johon hän on saapunut eikä lähde anomaan sitä muualta unionista. Sopiminen vain on hankalaa, sillä laittoman maahantulijan määritelmät vaihtelevat maasta toiseen. Suomen laissa määritelmää ei edes ole.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme