Mainos

Turvapaikkamenettelyn nopeuttamisesta ei vielä ratkaisua

Turvapaikkamenettelyä ollaan nopeuttamassa, mutta kaikista yksityiskohdista hallituksessa ei olla vielä yksimielisiä. Hallitus keskusteli asiasta tänään "aamukoulussaan" asiaa pohtineen ministeriryhmän luonnoksen pohjalta.

Romanit


Nopeutettu käsittely tulee valtioneuvoston istuntoon lähiaikoina. Erimielisyyttä on vielä siitä, voidaanko ulkomaalaisviraston käännyttämispäätös panna voimaan heti, vaikka hakijalla olisi valitusoikeus Helsingin hallinto-oikeuteen.

Etenkin vihreät ovat sitä mieltä, ettei turvapaikkaprosessi saa tällä vaarantua. Luonnoksen mukaan ulkomaalaisviraston tehtäväksi tulisi arvioida, onko jokin valtio hakijalle turvallinen turvapaikkamaa tai alkuperämaa.

Muutosten uskotaan vaikuttavan siten, että turvallisesta turvapaikka- tai alkuperämaasta tulevien hakijoiden hakemukset saadaan käsitellyiksi ja kielteisen päätöksen saaneet hakijat poistetuiksi maasta yleensä muutamassa viikossa tai kuukaudessa.

Nykyisin alistusmenettelyssä käsiteltyjen hakemusten käsittelyaika on ollut 5-16 kuukautta. Uutta olisi ennen kaikkea mahdollisuus arvioida valtio turvalliseksi omille kansalaisilleen. Nykyisin voimassa olevan lain perusteella ulkomaalaisvirasto voi arvioida vain, onko jokin valtio hakijalle turvallinen kauttakulkumaa.

Hakijaa voitaisiin luonnoksen mukaan kuulla Helsingin hallinto-oikeudessa vain, jos turvapaikkakuulustelun jälkeen on ilmennyt semmoista uutta selvitystä, josta ei hakijalla ei ole ollut tilaisuutta lausua aiemmin ja joka voi vaikuttaa asian ratkaisuun.

Myös uusintahakemusmenettely yksinkertaistuisi. Ilman olennaisia uusia perusteita tehty uusi turvapaikka- tai oleskelulupahakemus voitaisiin käsitellä nopeasti ja käännyttämispäätös voitaisiin panna täytäntöön heti valituksesta huolimatta. Tällä muutoksella pyritään siis estämään maassa oleskelun aiheeton pitkittäminen.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot