Mainos
Mainos

Tutkija: Ääriliikkeiden toimista kannattaa kertoa julkisesti

Ääriliikkeet keräävät kannatusta esimerkiksi Euroopassa taloudellisen, poliittisen ja ideologisen tyhjiön keskellä.

Äärioikeistoa ja rasismia tutkinut Vesa Puuronen Itä-Suomen yliopistosta sanoo, että nykyään samoin ajattelevien on helppo verkottua ympäri maailmaa.

– Internet on yksinkertainen väline tähän.

Viranomaiset ovat olleet varuillaan, ja puhuneet jonkin verran myös julkisesti siitä, pitäisikö tiedotusvälineiden tai esimerkiksi tutkijoiden puhua ääriliikkeistä. Puurosen mukaan pitäisi.

– Tiedotusvälineiden täytyy tietysti aina pohtia asiaa. Meitä tutkijoita on syytetty siitä, että me luomme näitä ilmiöitä, kun me puhumme niistä.

Tutkijan mukaan asioilla on kuitenkin ne kuuluisat kaksi puolta. Puuronen ottaa esimerkin historiallisesta Saksasta.

– Totta kai on erinomaisen hyvä juttu, että näitä asioita käsitellään julkisesti. Saksassahan tapahtui hyvin ikäviä seikkoja ja suurin osa kansasta oli vielä toisen maailmansodan jälkeenkin sitä mieltä, etteivät he tienneet mitään. Siksi he eivät tehneet mitään asioiden estämiseksi.

– Nyt julkisuus pitää ainakin huolta siitä, ettei kukaan voi väittää, ettei ole tiennyt. Siinä mielessä tiedotusvälineet ja tutkijat ovat oikealla tiellä, kun pitävät näitä ilmiöitä esillä julkisuudessa.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot