Mainos
Mainos

Tutkija: Alkoholin hinta-ale lisäsi suomalaisten itsemurhia enemmän kuin lama

Arvostettu lääketieteen aikakauslehti The Lancet uutisoi talouskriisin lisänneen itsemurhia useissa Euroopan maissa.

Brittiläisen Lancetin mukaan työikäisten itsemurhat lisääntyivät Suomessa vuoden 2008 talouskriisin vaikutuksesta. Itsemurhien määrä kasvoi Suomessa viidellä prosentilla vuodesta 2007 vuoteen 2009.

Valtiotieteiden tohtori Netta Mäki ei kuitenkaan pidä talouskriisiä yksiselitteisenä syynä itsemurhien lisääntymiseen.

Työttömyyden ja kuolleisuuden välistä yhteyttä tutkinut Mäki sanoo, että itsemurhien määrän kasvulle on Suomessa omat erityiset syynsä.

– Suomessa itsemurhien lisääntyminen ei välttämättä ole suoraan yhteydessä talouskriisiin, vaan siellä voi olla taustalla myös muita tekijöitä. Yksi näistä tekijöistä saattaa olla alkoholin lisääntynyt käyttö, joka puolestaan johtuu vuonna 2004 tehdystä alkoholin verotuksen muutoksesta.

Mäen mukaan alkoholin kasvava käyttö lisää esimerkiksi hetken mielijohteesta tehtyjä itsemurhia. Mäki pitää lisääntynyttä alkoholin kulutusta suurempana selittäjänä itsemurhille kuin vuoden 2008 talouskriisiä.

Lancetin tutkimus ei muutenkaan saa Mäeltä kehuja. Tutkimuksessa ei ole pystytty selvittämään eritellysti juuri työttöminä olleiden ihmisten itsemurhien määrää.

– Lancetin tutkimuksessa on katsottu toisaalta työttömyysasteen muutosta ja toisaalta itsemurhakuolleisuuden muutosta. Tutkimuksessa ei ole pystytty seuraamaan ihmisiä, jotka ovat työttömiä ja heidän kuolleisuuttaan. Tällöin ei voida suoraan vetää johtopäätöksiä, että nimenomaan työttömien itsemurhakuolleisuus olisi noussut.

1990-luvun laman aikana itsemurhat vähenivät

Lääketieteen julkaisu Lancet pitää yllättävänä, että itsemurhien määrä lisääntyi kattavan työttömyysturvan maassa Suomessa vuosina 2007–2009. Esimerkiksi Itävallassa, joka tukee työttömiä Suomen tapaan, itsemurhat vähenivät samana aikajaksona.

Mäen mukaan Suomessa lama-aika ja nousukausi vaikuttavat itsemurhien määrään eri tavoin kuin monessa muussa Euroopan maassa.

– Suomessa meillä on mennyt tosiaan niin päin, että nousukauden aikana itsemurhakuolleisuus on noussut ja sitten puolestaan laman aikana pienentynyt. Ja tämä on monesti päinvastoin kuin monessa muussa Euroopan maassa.

– Jos mietitään tuota edellistä suurta lamaa 90-luvun alkupuolella, niin silloin Suomessa itsemurhakuolleisuus pieneni huomattavasti verrattuna nousukauteen, joka oli 80-luvun lopulla, sanoo Mäki.

Itsemurhakuolleisuuden huippuvuosi oli 1990. Lamavuosina itsemurhien määrä lähti laskuun.

Lasku jatkui aina vuoteen 2004. Siitä lähtien itsemurhat ovat lisääntyneet. Tätä suuntausta Mäki osasi aavistella.

Itsemurhien lisääntyminen viidellä prosentilla vuosina 2007–2009 saattaa myös mennä satunnaisvaihtelun piikkiin. Toisaalta itsemurhien laskusuunta tyssäsi Mäen mukaan selvästi vuoteen 2004.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme