Mainos
Mainos

Tutkija: Alueiden kilpailu voi johtaa kastijakoon

Kuntaliiton tutkija varoittaa seutujen kilpailusta ja eriarvoistumisesta. Myös ei-lakisääteisten palvelujen karsiminen näyttää olevan edessä useissa kunnissa.

Eri tutkijoiden arvioiden mukaan Suomessa saattaa parin vuosikymmenen kuluttua olla maan sisäisen "Kiina-ilmiön" jäljiltä vain puolisen tusinaa menestyvää ja elinvoimaista seutua.

Kuntien välisessä kilpailussa parhaiten menestyvät sopeutumiskykyisimmät. Vaikeuksia on edessä etenkin niillä alueilla, jossa vanhusikäisten osuus kasvaa ja työttömyysaste pysyy korkeana.

Kuntaliiton tutkija Santtu von Bruun kuvaa kuntakehitystä niin, että voittaja- ja häviäjäkunnat alkavat olla todella kaukana toisistaan ja niiden väliin jäävä keskiluokka on kaventunut huomattavasti. Bruunin mukaan on mahdollista, että hyväosaisimpien asenne yhteistä hyvinvointiyhteiskuntaa kohtaan kovenee.

Bruunin valmisteleman kuntien tulevaisuusbarometrin ensi tietojen mukaan useissa kunnissa on lähivuosina edessä ei-lakisääteisten palveluiden tuntuva karsiminen. Vaaravyöhykkeessä ovat etenkin kulttuuri- ja liikuntapalvelut. Myöhemmin myös lakisääteiset palvelut, kuten terveydenhuolto, saattavat olla leikkausten edessä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot