Mainos
Mainos

Tutkija: Breivikillä vilkas mielikuvitus

Norjan joukkomurhista epäillyllä Anders Behring Breivikillä on ollut vilkas mielikuvitus, kertoo filosofian tohtori, historiantutkija Petri Mirala. Breivik on kertonut kuuluvansa PCCTS, Temppeliritarit -järjestöön, joka taistelee "Euroopan kristikunnan tulevaisuuden puolesta islamin valtaa vastaan".

Breivikin mukaan järjestöllä voi olla jopa 80 jäsentä ja lukuisia toimivia soluja. Norjan suojelupoliisi ei ole löytänyt todisteita Temppeliritarit-järjestön olemassolosta. Mirala on sitä mieltä, että Breivikin manifestissaan kuvailema järjestö on sekoitus eri järjestöjen ajatuksia sekä puhdasta mielikuvitusta.

– Hän on villisti yhdistellyt fantasiaroolipelejä, vapaamuurariliikettä sekä muslimivihaa. Mukana on myös iso ripaus netissä pyöriviä, EU-vastaisia salaliittoteorioita. Breivik nostalgisoi manifestissaan 1950-lukua, jolloin naiset pysyivät kotona eikä maahanmuuttajia näkynyt.

Mirala sanoo, että 1300-luvulla lakkautettuja temppeliherroja matkivia järjestöjä on nykyään useita, mutta kaikki niistä eivät suinkaan ole poliittisia. Breivikin tavoitteena on hänen mukaan ollut luoda oma ideologia, jota muut sitten tulevaisuudesa kopioisivat.

– Oikeita temppeliherroja ei ole ollut olemassa vuosisatoihin. Luulen, että hän vasta haaveili siitä, että toiset kopioisivat hänen ritaribrändiään ja alkaisivat terrorisoida Eurooppaa. Breivikin esikuvana on ilmeisesti al-Qaida, jonka nimeä kuka tahansa voi käyttää.

Brittilehdet ovat löytäneet temppeliherrojen nimellä toimivan ääriryhmän, joka muistuttaa Breivikin kuvailemaa. Ryhmä kuitenkin irtisanoutuu hänen teoistaan. Vielä on epäselvää, onko Breivik ollut heihin yhteydessä vai ei.

Temppeliherrain ritarikunta:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme