Mainos
Mainos

Tutkija: Ei mitään järkeä - Susia istutetaan tapporahan alueelle

Karjalassa vapautetut sudet eivät hyödytä susien suojelua, toteaa Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen erikoistutkija Ilpo Kojola. Venäläinen susitutkija Vladimir Bologov vapautti Karjalassa kuusi sudenpentua luontoon viime kesänä. Tapaus tuli ilmi huhtikuussa.

Kojolan mukaan kuudella sudella ei ole juurikaan vaikutusta kokonaissusikantaan eikä tapauksesta ole opittavaa, sillä eläimiä ei kyetä seuraamaan millään lailla luontoon vapauttamisen jälkeen. Lisäksi Karjala haluaa vähentää susien määrää ja niistä maksetaan tapporahaa.

- Kun ajattelen tätä asiaa susikantojen suojelun kannalta, en näe tässä järkeä. Venäjällä arvioidaan olevan 40 000 sutta ja pelkästään Karjalassa noin 400. Näillä kuudella sudenpennulla ei ole juurikaan vaikutusta kantoihin, Kojola kertoo MTV3:n Huomenta Suomessa.

- Susien sopeutumisesta on mahdotonta sanoa mitään. Niillä ei ole mitään seurantalaitteita eikä niitä ei ole yksilöllisesti merkattu. Tässä ollaan nyt vain Bologovin väitteen varassa, eikä väitettä pystytä mitenkään testaamaan.

Karjalassa on tavoitteena vähentää susien määrää.

- Karjalassa maksetaan susista tapporahaa, muistaakseni sata euroa aikuisesta ja 50 euroa pennusta. Kun maksetaan tapporahaa kannan vähentämiseksi ja samaan aikaan alueelle istutetaan uusia susia, niin siinä on ristiriita ja tilanne on absurdi, Kojola päivittelee.

Katso Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen erikoistutkija Ilpo Kojolan haastattelu: (Huomenta Suomi 9.5.2012)

Bologovin toimintaa ja suomalaisreaktioita käsitellään laajemmin illan 45-minuuttia -ohjelmassa.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme