Mainos
Mainos

Tutkija ei usko vaalirahoituskattoon

Tampereen yliopiston valtio-opin professori Heikki Paloheimo pitää vaalirahoituskaton säätämistä pulmallisena. Hän perustelee kielteistä suhtautumistaan rahoituskattoon sillä, että enimmäismäärää on helppo kiertää. Jos kiertäminen tulee ilmi, se voi huonontaa entisestään luottamusta poliitikkoihin.

Vihreiden vaalirahoitusseminaarissa Helsingissä puhunut Paloheimo esitti sen sijaan, että puolueet tekisivät keskinäisen sopimuksen vaalirahoituksen katosta. Tämä voisi hänen mielestään olla lakia tehokkaampi keino pysyä vaalirahoituksessa tietyissä rajoissa.

Niin Paloheimo kuin seminaarit muutkin esiintyjät korostivat, että puolueet ja ehdokkaat tarvitsevat rahaa. Vaalirahoituksessakaan ei ole sinänsä mitään pahaa. Paloheimon mielestä viime päivien kirjoittelusta on kuitenkin tullut kuva, että itse rahoituksessa on jotain hämärää.

Paloheimo uskoo, että vaalirahoituskeskustelun jälkeen kansalaisten luottamus poliitikkoihin heikkenee ainakin joksikin aikaa. Poliittinen järjestelmä ei hänen näkemyksensä mukaan ole kuitenkaan vaarassa.

Paloheimo pitääkin liioitteluna pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) kommenttia, kun tämä viime viikolla mainitsi, että ilmassa on legitimiteettikriisin aineksia. Paloheimo puhuisi mieluummin poliittisesta skandaalista. Mitään legitimiteettikriisiä ei hänen mielestään ole; tutkimukset osoittavat, että Suomessa luottamus instituutioihin ei romahda.

Transparency Suomen puheenjohtaja kihlakunnansyyttäjä Antti Pihlajamäki muistutti selvitysten osoittavan, että Suomessa ei virkamiehiä juuri lahjota. Suomi ei hänen mielestään ole ehkä maailman vähiten korruptoitunut maa, mutta kärkijoukossa se joka tapauksessa on.

Hän pitää kuitenkin hyvä veli -järjestelmää ongelmallisena. Se heikentää hänen mielestään ihmisten luottamusta julkiseen päätöksentekoon. Kyseessä on ennen kaikkea pienen maan ongelma, sillä päättäjät tuntevat toisensa.

Vaalirahoitusseminaarin otsikkona oli Voiko eduskunnan ostaa?

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme