Mainos

Tutkija ennakoi kolmen puolueen hallitusta

Seuraava hallitus muodostetaan todennäköisesti kolmen keskisuuren puolueen varaan. Yksi keskisuurista jää puolestaan oppositioon ja sama uhkaa myös kaikkia pienpuolueita.

Näin arvioi politiikan tutkija Ville Pernaa tuoreessa EVA-raportissa Politiikan sekahaku – Mitkä asiat yhdistävät ja erottavat puolueita.

Kolmen puolueen hallitus on vaihtoehto, jos keskusta, perussuomalaiset, kokoomus ja SDP saavat kukin vain yli 15 prosentin kannatuksen. Samalla murtuisi aiempi malli, jossa pääpuolueet ovat kaksi suurinta.

Pernaa tarjoaa kahta pohjavaihtoehtoa. Suuren koalition muodostaisivat keskusta, kokoomus ja SDP. Tämä trio olisi todennäköinen, jos keskustan vaalivoitto jää ennakoitua pienemmäksi ja SDP pärjää odotuksia paremmin. Politiikan tutkijan mukaan kolmikkoa yhdistää talouden kilpailukyvyn vaaliminen ja tiiviimmän integraation ajaminen.

Toinen vaihtoehto olisi perussuomalaisten, keskustan ja SDP:n säilyttäjien hallitus.

Pernaa arvioi, että puolueita yhdistää konservatiivisuus ja muutosvastarinta, joka ilmenee kaikissa kolmessa puolueessa hieman eri tavalla. Tässä mallissa perussuomalaisten pitäisi nousta suurimmaksi tai toiseksi suurimaksi puolueeksi.

Pernaa pitää epätodennäköisenä, että kokoomus ja perussuomalaiset mahtuvat samaan hallitukseen Eurooppa-politiikan takia.

Pernaan mukaan kolmen keskisuuren puolueen hallitusta perustelevat myös huonot kokemukset nykyisestä Kataisen sixpack-hallituksesta, jossa pienten puolueiden vasemmistoliiton, vihreiden, RKP:n ja kristillisdemokraattien painoarvo on ylikorostunut.

Uutta hallituskuvioita voi vielä sotkea SDP:n syöksykierteeseen ajautunut kannatus. Jos SDP putoaa eduskuntavaaleissa lähemmäs 10:tä kuin 15:tä prosenttia, politiikassa palataan kolmen suuren puolueen aikaan. Silloin hallitusta lähdettäisiin muodostamaan samalla tavalla kuin ennen vuoden 2011 Jytky-vaaleja.

Myös EVAN johtaja Matti Apunen ennakoi neljän suurimman puolueen tasavahvan gallup-menestyksen vuoksi kireitä eduskuntavaaleja ja pitkiä ja vaikeita hallitusneuvotteluja.

Apunen ei usko, että Suomessa mennään Ruotsin kaltaisiin blokkivaaleihin, jossa puolueet ryhmittyvät ohjelmineen jo ennen vaaleja. Apusen mukaan tämä parantaisi äänestäjien kuluttajansuojaa.

– Realistina ja käyttäytymistieteiden maisterina en usko allianssiajatuksen saavan vastakaikua puolueissa, vaikka politiikan lääkärinä suosittelenkin sitä voimakkaasti.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot