Mainos
Mainos

Tutkija: Georgian sota jatkuu

Georgialaisia sotilaita Etelä-Ossetiassa 9.8.2008

Asiantuntijan mukaan Georgian sota ei ole vielä ohi. Renvall-instituutin Venäjä-tutkija Arto Luukkanen sanoo, että konflikti jäädytettiin voimakeinoin. Hänen mukaansa tilanne jäi yhä kytemään.

- On päivänselvää, että ratkaisu tilanteeseen tullaan hakemaan. Joko se on poliittinen tai sitten ratkaisu haetaan sotilaallisin keinoin.

Tutkija ei osaa sanoa, kumpi osapuoli, Venäjä vai Georgia aloittaa niin sanotun toisen erän sodassa. Hänen mukaansa niin Georgia kuin Venäjäkin varustauu jatkamaan sotaan.

- Alueella on oteltu vasta ensimmäinen erä ja tilanne on jäädytetty. Aivan varma on se, että se alue tulee militarisoitumaan, jollei ongelmaa ratkaista poliittisesti. Maat valmistautuvat siihen, että tulee toinen erä.

Luukkasen mukaan kysymys on nyt ennen kaikkea siitä, ketä Georgia saa puolelleen taistelemaan tai puolustamaan sitä.

- Tässä on tilanne, jossa on suurvallat ja sitten on pienempiä tekijöitä, jotka haluavat itselleen ns. avoimen valtakirjan selvittää tämä asia loppuun asti.

"Venäjä tuntee itsensä uhatuksi"

Kirjan Georgian sodasta tehneen Venäjä-tutkija Luukkasen mielestä vielä on epäselvää, miksi Georgian presidentti Mihail Saakashvili päätti aloittaa sotilaalliset toimet elokuussa Ossetiassa.

- Varmasti siinä oli mukana epätoivoa. Ehkä ajatus siitä, että jos Georgia hyökkää Ossetiaan, sitten Kansainvälinen yhteisö tai Nato tulee auttamaan.

Venäjän raju vastaus Georgian tunkeutumisesta Ossetiaan johtui taas Luukkasen mukaan siitä, että Venäjä halusi estää Naton laajenemisen.

- Venäjän vastaus ei johdu sen voimasta, vaan siitä, että se tuntee itsensä uhatuksi. Ajatus siitä, että Georgia ja Ukraina liittyisivät Natoon synnytti uhkakuvia, että hajoaako Venäjä sisältäpäin. Tässä on kyse Venäjän poliittisesta hallinnosta, joka on ollut vallassa vasta kahdeksan vuotta ja joka ei tunne itseään vielä vahvaksi.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme