Mainos

Tutkija: Hyvinvointipalveluja ei voi tehostaa väkeä vähentämällä

Kiireestä on tullut yhä suurempi ongelma kunta-alalla. Erityisesti se rasittaa sosiaali- ja terveystoimea, mutta Kuntien eläkevakuutuksen raportin perusteella kiireestä kärsivät myös muut kuntatyöntekijät.

Tästä syystä Kuntien eläkevakuutuksen tutkimusjohtaja Pauli Forma kummeksuukin keskustelua työntekijämäärän vähentämisestä tuottavuuden lisäämiseksi. Forman mielestä tärkeämpää olisi huolehtia, että työntekijöitä olisi riittävästi jo nyt.

Kuntatyöntekijöiden työoloja ja jaksamista selvitettiin sekä Tilastokeskuksen että Kuntien eläkevakuutuksen keräämän aineiston avulla.

- Suuri osa kuntatyön raskaudesta johtuu työn luonteesta, joka on kuntasektorin vastuulla. Esimerkiksi sosiaalityöntekijät ja erityisopettajat tekevät haasteellista asiakastyötä. Nämä ovat raskaimpia töitä, mitä meidän työelämässä on, Forma luonnehtii.

Raskaaksi työnsä kokevat myös muun muassa perus- ja lähihoitajat sekä siivoojat.

Kuntaväki kokee työnsä tärkeäksi

Työn rasittavuuden vastapainona kuntatyöntekijät kokevat tekevänsä merkittävää työtä. Samalla he mieltävät työnsä monipuoliseksi.

- Opettaminen ja terveydenhoito ovat yhteiskunnallisia avaintehtäviä, siksi työt koetaan tärkeiksi ja se on myös voimavara, Forma sanoo.

Erityisen tyytyväisiä työhönsä ovat matalalla palkalla ahertavat lastentarhanopettajat sekä perhepäivähoitajat. Myös sosiaali- ja terveydenhuollon väki ja opettajat kokevat tekevänsä tärkeää työtä.

Kuntatyöntekijät ovat myös tyytyväisiä työyhteisöönsä ja esimiehiinsä.

Kuntaväki pitää yhä työpaikkojaan varmoina, vaikka kuntaliitossuunnitelmat ja ulkoistamiset ovat mustanneet jo tätä mainetta.

- Perinteinen kunta-alan vahvuus on ollut, ettei irtisanomisia ja epävarmuutta ole ollut verrattuna yksityissektoriin. Tämä on nyt pikkuisen murenemassa. Pieni epävarmuuden ilmapiiri on kunnissakin korostunut, Forma sanoo.

Hyvin toteutetuista kuntaliitoksista on kuitenkin Forman mukaan apua työntekijöille.

- Meillä on myös sellainen havainto, että isommissa organisaatioissa yleensä panostetaan enemmän työelämän kysymyksiin ja työn hyvinvointiin.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot