Mainos
Mainos

Tutkija: Kanerva Suomen Bill Clinton

Imagotutkija, dosentti Erkki Karvonen (kuvassa alaoikealla)Tampereen yliopistosta pitää ulkoministeri Ilkka Kanervan anteeksipyyntöä oikeana eleenä.

- Se on oppikirjaratkaisu kaikessa kriisiviestinnässä. Kieltäminen sen sijaan yleensä pahentaa tilannetta.

Karvonen kuitenkin muistuttaa MTV3:n uutisten haastattelussa, että Kanerva on käyttänyt anteeksipyyntöä aiemminkin, mikä voi heikentää eleen tehoa.

- Yleensä yksi virhe menee läpi, mutta jos toistaa saman virheen sille saa entistä vähemmän ymmärrystä. Voidaan myös miettiä, onko anteeksipyyntö aitoa, vai aikooko Kanerva vain selvitä tilanteesta helposti.

Myös yhteisöviestinnän emeritusprofessori Jaakko Lehtonen sanoo Kanervan pelanneen oikein, kun hän julkisesti myönsi käyttäytymisensä tekstiviestijupakassa ja pyysi anteeksi.

- Katuvalle ollaan valmiita antamaan anteeksi, mutta anteeksipyyntö olisi saanut tulla jo aikaisemminkin, Lehtonen sanoo STT:n haastattelussa.

Hyvä seuramies

Karvosen mukaan tapahtunut toisaalta vahvistaa Kanervan imagoa, eikä se tule monillekaan yllätyksenä.

- Kanervan imago ollut pitkään tämän kaltainen, hän on tyypiltään Bill Clinton, hyvä seuramies, joka pystyy naiset hurmaamaan käden käänteessä alkaen Condoleezza Ricestä. Erityisesti Amerikassa reipas sosiaalisuus on politiikassa merkittävä taito. Suomessa vastaava aktiivisuus koetaan helposti liialliseksi sosiaalisuudeksi, joka herättää epämiellyttävän vaikutelman.

- Niinkuin Clintoninkin tapauksessa kääntöpuolena on, että voi olla liian sosiaalinen ja liian mukava naisten kanssa, minkä vuoksi tällaista poliitikkoa voidaan joutua vahtimaan tavallista enemmän.

Kanervan kansanedustajanpaikkaa tapahtunut ei Karvosen arvion mukaan uhkaa, mutta korkeissa viroissa se on rasite. Karvonen pitää suurimpana ihmetyksen aiheena sitä, miksi Kanerva otti näin suuren riskin, vaikka oli jo aiemminkin joutunut selittelemään käytöstään.

Kanervan puolueen Kokoomuksen imagotutkija uskoo toipuvan kohusta nopeasti.
- Kokoomus on ottanut asian hyvin vakavasti ja puolueen puheenjohtajan Jyrki Kataisen suhtautuminen on viestittänyt, että kyseessä on vakava asia, jossa ei ole mitään huvittavaa.

Lue myös:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme