Mainos
Mainos

Tutkija: Kanervan äänestäjillä jo valmiiksi korkea sietokynnys

Tutkijan mukaan ulkoministeri Ilkka Kanervan (kok.) tekstiviesteistä noussut kohu tuskin murentaa hänen uraansa, sillä se vain vahvistaa jo olemassa ollutta kuvaa Kanervasta.

- Kanervan äänestäjillä on jo valmiiksi korkea sietokynnys, arvelee politiikan tutkimuksen laitoksen johtaja Heikki Paloheimo Tampereen yliopistosta.

Tutkijan mielestä voi olla, että seikkailujen sietäminen Kanervalta on jo edennyt politiikan sisäpiiriin, kokoomukseen ja eduskuntaryhmään. Kanervan asema on vahva, koska hän on nykyisistä kansanedustajista virkaiältään yksi pitkäikäisimmistä. Pitkä ura osoittaa, että monet myrskyt on siedetty ennenkin.

Suomen poliittinen kulttuuri on muutenkin sellainen, että varsinkin miespoliitikon seikkailuja voidaan katsoa läpi sormien.

- On joitain tilanteita, joissa miespoliitikoilta, Urho Kekkosesta alkaen, siedetään aika paljon. Sukupuoliero on vahva: Miehistä voidaan sanoa helpommin, että hän on viriili ja elämänhaluinen. Täsmälleen samalla lailla käyttäytyvästä naisesta sanottaisiin, että hän on kevytkenkäinen, katsoo Paloheimo.

Esimerkiksi Britanniassa ja Yhdysvalloissa poliitikoilta vaaditaan yksityiselämässä huomattavasti suurempaa nuhteettomuutta kuin Suomessa.

Myös merkitystutkija Vaula Norrena katsoo, että kohu vain vahvistaa Kanervan brändiä naistenmiehenä.

- Hän on erilainen tapaus kuin Matti Vanhanen, koska hän ei ole ikinä yrittänytkään esittää mitään muuta. Hän ei ole peitellyt kiinnostustaan naisiin eikä esiintynyt hurskaampana kuin on, sanoo Norrena.

Rehellisyys ei ehdoton vaatimus

Kanerva on myöntänyt lähettäneensä tekstiviestejä eroottiseen Dolls-tanssiryhmään kuuluvalle Johanna Tukiaiselle ja tämän sisarelle.

Kohua on noussut viestittelyn ohella siitä, että Kanerva olisi valehdellut asiasta aiemmin Ylen ruotsinkielisten uutisten haastattelussa. Siinä hän kieltäytyi kommentoimasta tapausta ja jatkoi kieltelyä myös toimittajan kysyttyä "pitävätkö nämä tiedot paikkansa?". Kanervan mukaan hän ei kiistänyt tekstiviestien lähettämistä.

Perustuslain mukaan ministerien on oltava "rehellisiä ja taitavaksi tunnettuja Suomen kansalaisia".

Paloheimosta rehellinen tarkoittaa tässä yhteydessä aika vähän. Vaikka Kanerva olisikin valehdellut, se ei olisi este ministerin tehtävän hoitamiseen. Kynnys joutua lähtemään epärehellisyyden vuoksi on tähän asti ylittynyt vasta sitten, kun poliitikko on tuomittu raskaista rikoksista.

Myös oikeuskansleri Jaakko Jonkka katsoi eilen Helsingin Sanomissa, että ministerin kelpoisuus voitaisiin kyseenalaistaa yksityiselämään liittyvän asian vuoksi vasta, jos olisi tapahtunut rikos. Oikeuskanslerin tehtävänä on valvoa ministerien toiminnan laillisuutta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

Lue myös:

Lue myös:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme