Mainos
Mainos

Tutkija kannustaa valppauteen kolesterolilääkkeiden suhteen

Kelan tutkimusprofessori Timo Klaukan mukaan vaihto edullisempiin kolesterolilääkkeisiin voisi helposti tiputtaa lääkekulut alle puoleen.

Kolesterolilääkkeisiin käytetään turhan paljon rahaa. Kelan tutkimusprofessorin Timo Klaukan mukaan rahasummaa voitaisiin helposti pienentää alle puoleen hoitotuloksen kärsimättä. Klaukka kirjoittaa Kelan sanomissa, että edullisempien lääkkeiden käyttö säästäisi rahaa sekä sairausvakuutukselta että potilaalta.

Halvinta lääkettä käyttävä ostaa lääkettään seitsemän vuotta samalla rahalla jolla kallista lääkettä saa vuodeksi. Muutosvaihe aiheuttaa vaivaa sekä potilaille että lääkäreille, mutta Klaukan mukaan se vaiva kannattaa.

Viime vuonna jo lähes puoli miljoonaa suomalaista käytti kolesterolilääkkeitä. Myynnin arvo oli yli sata miljoonaa euroa. Klaukka muistuttaa kuitenkin, että tärkein ja edullisin keino alentaa kohonnutta kolesterolia on terveellinen ruokavalio, jossa on paljon kokojyvätuotteita, kasviksia ja hedelmiä. Kovien rasvojen määrää kannattaa vähentää. Myös pelkkä ylipainon pudottaminen voi alentaa arvoja. Jos nämä keinot eivät riitä, otetaan käyttöön lääkitys.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme