Mainos
Mainos

Tutkija: Keskustelu päihdeäideistä kärjistyy

Keskustelu raskaudenaikaisista päihdeongelmista kärjistyy helposti vastakkainasetteluksi äidin ja sikiön välillä.

Aiheesta väitelleen tutkijan mukaan sikiön suojelemisen tarve on viimeisen parinkymmenen vuoden aikana korostunut julkisessa keskustelussa. Riskinä on, että tällöin äidistä luodaan hyvin negatiivisia mielikuvia.

Negatiiviset mielikuvat voivat heijastua päihdeäitejä hoitavien ammattilaisten asenteisiin. Ne taas vaikuttavat siihen, että äidit eivät välttämättä saa sellaista kohtelua, mikä heitä parhaalla tavalla auttaisi.

Helsingin yliopiston tutkija Anna Lepon mukaan huumeiden käyttäjät ovat yliedustettuina äitiyshuollon erityispalveluissa ja alkoholiongelmaiset odottajat jäävät puolestaan usein vaille apua.

Lepon väitöskirjaansa varten haastattelemat, huumeita raskausaikana käyttäneet äidit olivat kaikki tavalla tai toisella olleet huolissaan sikiöstä. Tilannetta kuitenkin vaikeutti se, että heillä oli muitakin senhetkiseen elämäntilanteeseen vaikuttavia huolia. Monet naisista ovat tottuneet hoitamaan päihteellä paitsi vieroitusoireita myös mahdollisia mielenterveysongelmia.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot