Mainos
Mainos

Tutkija: Koulujen pulpetit terveysuhka

Nuorten niska-, hartia- ja selkäkivut yleistyvät vauhdilla. Aiheesta väittelevä tutkija patistaakin kouluja hankkimaan parempia kalusteitaongelmien ehkäisemiseksi.

Kuopion yliopiston terveystieteiden maisteri Reijo Koskelo patistaakin kouluja hankkimaan säädettäviä kalusteita, sillä seurantatutkimuksen mukaan kunnon kalusteet ehkäisevät selän ongelmia.

Koskelo teki väitöstutkimustaan Rautalammin lukiossa. Opinahjoon jäi tutkimuksen jäljiltä viitisentoista säädettävää työpistettä perinteisten matalampien pulpettien rinnalle. Oppilaat ovat olleet niin sanottuihin satulatuoleihin erittäin tyytyväisiä.

Tänä päivänä koululaisen päivässä on liian paljon istumista ja liian vähän liikuntaa. Koskelon mielestä myös perinteiset pulpetit ovat paljosta pahasta vastuussa, koska 150-senttiselle tarjotaan yleensä samaa pulpettia kuin 190-senttiselle.

Jos pöydän ja tuolin voi säätää niin, että selkäranka saadaan suoraksi ja reisikulma on noin 130 asteeseen, veri kiertää aivoihin saakka. Kahden vuoden seurantatutkimuksen aikana säädettäviä kalusteita käyttävät voivat huomattavasti paremmin kuin perinteisissä pulpeteissa istuvat.

Säädettävillä koulukalusteilla voi olla tärkeä rooli myös työelämään siirryttäessä. Jos työelämään siirtyvä nuori on jo valmiiksi selkävaivainen, nousevat muutaman sairauspäivän kustannukset helposti suuremmiksi kuin ongelmien ennalta ehkäiseminen.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot