Mainos
Mainos

Tutkija: Lisäainehysteria on lähtenyt käsistä

Nyt alkoi maitosota! Kasvisruokapäivä sapettaa! Kouluruoka on kemikaalicocktail! E-sitä, E-tätä, voimmeko enää syödä oikeastaan mitään?

Tutkija Marianne Prasad pitää hyvänä asiana, että ruoan terveellisyys kiinnostaa kansalaisia, mutta hän toivoisi silti malttia lisäainekeskusteluun.

- Keskustelussa on unohtunut, että ihmiset voivat itse valita, mitä syövät, Prasad huomauttaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella työskentelevän Prasadin mielestä Suomessa vahditaan ruoka-aineiden turvallisuutta hyvinkin tarkasti. Hän kiittelee EU-tason valvontaa ja Elintarvikeviraston tiedotusta, muun muassa E-koodiavainta, johon on kerätty tietoa ruokien lisäaineista.

Prasad huomauttaa, että kuohunnasta huolimatta suomalaisten terveys ja ravintotottumukset ovat menneet parempaan suuntaan. Yksi huoli kuitenkin hautautuu kohujen alle.

- Kasvisten kulutus on yhä Euroopan alhaisimpia, Prasad kertoo.

Vihannesten, hedelmien ja marjojen käytön tiedetään auttavan muun muassa joidenkin syöpien, sydän- ja verisuonitautien sekä kakkostyypin diabeteksen ennaltaehkäisyssä.

- Oli kasvikset tuotettu miten tahansa, niiden käytöstä on terveydellisiä etuja.

Ruoanlaittotaidot ovat häviämässä

Taloussanomien kirjoitus maaliskuun alussa kritisoi kouluruokaa lisäaineiden suuresta määrästä. Prasad muistuttaa, että useimmissa maissa ei edes ole tarjolla lämmintä kouluruokaa.

Hän harmittelee valloillaan olevaa napostelukulttuuria. Prosessoitujen välipalojen mukana tulee syötyä esimerkiksi runsaasti sokeria, ja kotona syödään yhä harvemmin yhdessä. Prasad arvelee, että valmisruoka on satunnaisen arkiavun sijasta yhä useamman perheen perusruokaa ja että ruoanlaittotaidot ovat häviämässä.

Ihanteellinen kotiruoka on hänen mielestään tehty itse tuoreista, lähellä tuotetuista raaka-aineista. Prasad muistuttaa, että perheen yhteiset ateriat ovat myös tärkeitä yhdessäolon ja rauhoittumisen hetkiä.

Prasadin mielestä E621-koodilla tunnetusta arominvahventeesta natriumglutamaatista noussut kohu oli ylilyönti.

- Natriumglutamaattia saisi nauttia aika paljon, että sillä alkaisi olla haittavaikutuksia, hän huomauttaa.

- Meidän näkökulmastamme näyttää siltä, että E-koodiasia on ehkä lähtenyt vähän käsistä.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme