Mainos
Mainos

Tutkija: Melamiini vaarallinen vain munuaisille

Kiinassa jo 50 000 lasta sairastuttanut melamiini on tyypillisesti teollisuuden pinnoitteissa ja kemikaaleissa käytettävä aine. Kansanterveyslaitoksen toksikologian dosentin, Hannu Komulaisen mukaan se on oikeinkäytettynä melko vaaraton aine ihmisille.

- Se ei aiheuta ainakaan ihmisille syöpää, eikä geenimutaatiota. Se ei myöskään ärsytä ihoa. Ainoa haitta on se, että se saostuu munuaisiin ja aiheuttaa munuaiskiviä ja pidemmällä aikavälillä munuaisvaurion.

Elintarvikkeisiin se ei kuitenkaan kuulu. On yhä jokseenkin epäselvää miten melamiini on Kiinassa maitoon päätynyt. Joidenkin tietojen mukaan sillä olisi yritetty lisätä maidon proteiinia. Muutama vuosi sitten melamiinia löytyi myös Kiinassa valmistetusta eläintenruuasta.

- USA:ssa oli vuonna 2007 tällainen episodi, jossa Kiinasta tuodusta vehnägluteiinissa oli ollut epäpuhtautena melamiinia, ja iso joukko kissoja ja koiria sairastui munuaisvaurioon.

Komulaisen tietojen mukaan yksittäinen altistuminen melamiinille esimerkiksi maitojauheen seassa ei vielä aiheuta vakavia vaurioita.

- Veikkaisin, että altistusta täytyy olla viikkoja. Jos sitä nyt ihan lusikalla laittaa suuhun useita annoksia, niin tietysti oireet tulevat nopeammin.

Tutkijan on vaikea ymmärtää mitä melamiinin lisäämisellä maitojauheeseen on yritetty saavuttaa.

Melamiinin saastuttamien maitotuotteiden aiheuttamiin munuaisvaurioihin on kuollut tähän mennessä neljä kiinalaislasta.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme