Mainos
Mainos

Tutkija: Mietojen alkoholijuomien siirto Alkoon säästäisi satoja ihmishenkiä

Keskioluen ja siidereiden myynnin siirtäminen ruokakaupoista Alkoihin toisi huomattavia kansataloudellisia ja -terveydellisiä säästöjä.

THL:n erikoistutkija Esa Österberg pamauttaa tiskiin tylyjä lukuja.

– Kyllä se siirto vähentäisi haittoja selvästi! Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen raportin mukaan käyttö vähenisi noin 9 prosenttia, ja tämä vähentäisi alkoholin aiheuttamia kuolemia 350 vuodessa.

Alkoholihaitat ovat näkyneet tilastoissa piikkeinä sekä alkoholiveron laskun jälkeen vuonna 2003, että vuonna 1969 jolloin keskiolut vapautui ruokakauppoihin. Molempien tapausten jälkeen THL:n tilastoissa on näkynyt selvä piikki alkoholikuolemissa ja juopumuspidätyksissä.

Myytin siitä että vain tiukka viinaa tappaa, erikoistutkija romuttaa.

– Kun juot riittävän pitkään ja riittävän paljon alkoholia, kuolet siihen. Ei haima tai maksa tiedä onko alkoholi tullut viinistä,oluesta vai viinasta.

Tiukka viina tosin tappaa helpommin.

– Tiukkaa viinaa on helpompi juoda niin että määrät ovat suuria. Jos haluat tapaa itsesi alkoholimyrkytykseen, on parempi juoda tiukkaa viinaa kuin keskiolutta. Tiukkaa viinaa voi myös vahingossa juoda suuria määriä.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme