Mainos
Mainos

Tutkija: Ministeriön strategia pohja Nato-jäsenyydelle

Puolustusministeriön uusi strateginen suunnitelma herättää ihmetystä tutkija Pekka Visurissa. Ministeriön vuoteen 2030 ulottuvassa visiossa painotetaan syvenevää kansallista ja kansainvälistä verkottumista. Visuri sanoo STT:n haastattelussa, että verkottuminen pohjustaa Suomen Nato-jäsenyyttä.

– Verkottumisen käsitteen sisältö on erittäin hämärä ja tulkinnanvarainen. Se voi tarkoittaa mitä vaan. Strategian alkupäässä syntyy sanojen "verkottuminen" ja "yhteinen puolustus" kautta selkeästi maku, että Suomi olisi menossa Natoon. Lopussa tätä sävyä ei enää ole.

Maanpuolustuskorkeakoulun strategian pääopettaja Juha-Antero Puistolan mielestä verkottunut puolustus viittaa erityisesti pohjoismaiseen ja EU-tason yhteistyöhön. Nato-jäsenyys vaatii myös jatkossa poliittisen päätöksen.

Visurin mielestä puolustusministeriön visiossa virkamiehet ovat ryhtyneet politikoimaan ja hahmottamaan Suomelle aivan uudenlaista sotilasstrategiaa.

– Ministeriön tehtävänä on toteuttaa annettuja linjauksia, ei tehdä niitä omalla hallinnon alallaan.

Strategiaryhmän puheenjohtaja, everstiluutnantti Hannu Ojala kiistää politikoinnin.

– Tämä on normaalia työskentelyä, jossa seurataan ja analysoidaan toimintaympäristön muutosta.

(MTV3 – STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot