Mainos
Mainos

Tutkija moittii energiayhtiöitä laiskoiksi: Sähkön etäluvun voisi tehdä turvallisestikin

Tampereen yliopiston tutkija, FT, Mikko Ahonen moittii energiayhtiöitä siitä, että ne eivät anna vaihtoehtoja etäluettavien sähkömittarien asentamiselle.

Suomessa siirrytään vuoden loppuun mennessä käyttämään pelkästään etäluettavia sähkömittareita, joiden on raportoitu aiheuttaneen muun muassa häiriöitä kodinkoneisiin.

– Kaikki mittarit eivät ole olleet hyvälaatuisia. Myös mittareita ohjanneissa tietojärjestelmissä ollut vikaa, sanoo Ahonen.

Ahosen mukaan mittarit voivat aiheuttaa myös oikosulkuja ja tulipaloja sekä haitata ihmisten terveyttä aiheuttamalla muun muassa rytmihäiriöitä ja tinnitusta. Hän pitää mittareita myös tietoturvaongelmana.

Informaatioteknologiasta tohtoriksi väitellyt Ahonen hermostui lopullisesti, kun hän tiedusteli kotipaikkakunnallaan mahdollisuutta lukea sähkömittari vaihtoehtoisella tavalla.

– Kysyin paikalliselta sähköyhtiöltä Ylöjärvellä, että enkö voi lähettää kulutusdataa kuituverkon kautta. Se oli kuulemma mahdotonta, vaikka tiedän ettei se ole teknisesti mahdotonta. Se on vain viitsimisestä ja etukäteissuunnittelusta kiinni.

– Suomessa ei ole puhuttu tästä asiasta, vaan on menty väkisin koteihin asentamaan mittareita. Kun tällaista tapahtuu, niin koen että jonkun tästä pitää puhua.

"Kaupungeissa ongelma suurin"

Uusissa mittareissa sähkönkulutustiedot lähetetään joko sähköverkkoa pitkin tai radioteitse radiomastoa käyttäen.

Molemmat tavat voivat Ahosen mukaan aiheuttaa häiriöitä ja ongelmia, kun mittari lähettää dataa kodista eteenpäin. Esimerkiksi sähkökaapissa oleva antenni voi hänen mukaansa olla terveydelle haitallinen, jos sähkökaappi on lähellä makuuhuonetta.

Ahosen mukaan osa energiayhtiöistä on suhtautunut ongelmiin vastuullisesti.

– Sähköverkkoa pitkin tehdyssä tiedonsiirrossa ovat lähetyspulssit olleet toisinaan liian voimakkaita. Vastuulliset sähköyhtiöt ovat ottaneet tästä kopin, ja asentaneet suodatinlaitteistoja talon sähkökaappiin.

Ahosen mukaan etäluettavat sähkömittarit ovat suurempi ongelma kaupungeissa kuin maaseudulla.

– Maaseudulla mittari on usein ulkorakennuksessa, mutta kaupunkiasunnoissa mittarit ovat usein lähellä ihmisten makuuhuoneita.

Yliopistotyönsä ohella Ahonen on myös osakkaana Suomen säteilykontrolli -yrityksessä.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot