Mainos
Mainos

Tutkija: Myrkkyvuoto voi aiheuttaa katastrofin kaikkialla - Suomessakin

Tutkijan mukaan Suomessakin olisi teoriassa mahdollista tapahtua Unkarin lieteonnettomuuden kaltainen ekokatastrofi. Suomen ympäristökeskuksen yksikönpäällikkö Risto Saarinen arvelee MTV:n verkkouutisten haastattelussa, että jos jotain myrkkyä joutuisi esimerkiksi tulvien aikana pelloille, siitä syntyisi varmasti ympäristötuhoja.

- Vaikka Pohjanmaalla tulvii, meillä ei ole sellaista tilannetta ollut, että joku myrkky pääsisi viljelyalueille ja jäisi sinne. Ei tarvitse kuin katsoa kuvia Unkarista, niin näkee että tuollaista meilläkin olisi, jos tulisi samanlainen katastrofi. Kuvista näkee, että samaa voisi teoriassa sattua meilläkin.

Geotekninen osaaminen korkeatasoista

Saarisen mukaan meilläkin on patoja. Samalla tavalla Suomessakin varastoidaan patoihin ja ajatuksen tasolla meikäläisetkin padot voisivat murtua.

- Puhutaan geotekniikasta, jossa rakennetaan patoja ja suojavalleja, joiden on tarkoitus kestää. Siinä on otettava huomioon kolme asiaa. Kysessä ovat hyvä suunnittelu, hyvä toteutus ja jatkuva valvonta. Unkarissa on yksi tai useampi näistä osa-alueista pettänyt.

- Meillä on Suomessa ollut ja on edelleen erittäin hyvää geotekniikan osaamista. Nyt on vain pidettävä huolta, että valvonta toimii, asiantuntija muistuttaa.

Saarinen ei todellisuudessa usko, että samanlainen katastrofi olisi mahdollinen Suomessa. Hänen mukaansa osaaminen ja kunnossapidon ammattiylpeys ovat niin korkealla tasolla, että todellisen katastrofin mahdollisuus on pieni.

- Meidän on kyllä pidettävä patoturvallisuudesta huolta. Se valitettavasti tuntuu joskus unohtuneen, Saarinen sanoo.

Hänen mukaansa eläköitymisen myötä esimerkiksi ympäristökeskuksessa geotekniikan osaaminen ajetaan täysin nollaan.

Lue myös:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme