Mainos
Mainos

Tutkija: Nato halutaan häivyttää Islannin ilmavalvonta -keskustelusta

Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Charly Salonius-Pasternakin mukaan Suomessa korostetaan tietoisesti pohjoismaista yhteistyötä kun puhutaan Islannin ilmavalvonnasta.

– Suomessa ja Ruotsissa on haluttu puhua vain pohjoismaisesta yhteistyöstä. Tarkoituksella ei mainita, että yhteistyö tehdään Naton kautta ja Naton prosesseja hyödyntäen.

Salonius-Pasternakin mukaan Suomen ilmavalvonta Islannin ilmatilassa olisi selkeästi uudenlaista yhteistyötä Naton kanssa eli voidaan puhua lähentymisestä. Hänen mukaansa yhteistyö ei ole kuitenkaan kumarrus Nato-jäsenyyden suuntaan.

– Jos puhutaan Nato-jäsenyydestä, niin se on ihan erillinen prosessi. Jos taas puhutaan lähentymisestä Natoon, niin se riippuu siitä mitä Suomi tekee Islannissa.

– Jos menemme vain harjoittelemaan, kuten jotkut ovat väittäneet, niin silloin voidaan sanoa, että se on uutta maantieteellisesti. Ollaan Islannin yllä, eikä Pohjois-Kalotin yllä. Jos sinne mennään tekemään ilmavalvontaa, niin silloin se on uusi asia. Eli Suomi ja Ruotsi tekisivät jotain uutta Naton kanssa. Silloin suomalaisessa keskustelussa sanotaan että lähennytään Natoon, vääntää Salonius-Pasternak rautalangasta.

(MTV3)

Katso tutkija Charly Salonius-Pasternakin haastattelu: (Huomenta Suomi 1.11.2012)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme