Mainos
Mainos

Tutkija: Natosta keskusteltava puolueettomasti

Tutkija Carly Salonius-Pasternak, Ulkopoliittinen instituutti

Nato on suomalaisille myös identiteettikysymys. Ulkopoliittisen instituutin ensimmäinen Nato-selvitys julkistettiin eilen.

MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak toivoo puolueetonta keskustelua Nato-selvityksestä.

Ulkopoliittisen instituutin tutkijat ovat sopineet, etteivät he ilmaise julkisuudessa omia mielipiteitään sotilasliittoon liittymisestä, jottei se vaikuta julkiseen keskusteluun.

Charly Salonius-Pasternak sanoo, että mikäli suomalaiset eivät ole valmiita tarjoamaan apuaan myös sotilasosastojen muodossa jos muihin maihin hyökätään, ei Natoon tule liittyä.

Salonius-Pasternakin mukaan ulkopoliittinen keskustelu on tärkeää.

- Poliitikkojen on käytävä ja uskallettava käydä avointa keskustelua. Mielipiteitä on myös pystyttävä ilmaisemaan vapaasti.

Tutkijan mielestä Natoa ei nähdä Suomessa pelkästään sotilasliittona.

- Natoon liittymisessä tulee esiin myös suomalaisten identiteettikysymys, esimerkiksi kriisinhallintatehtävissä. Mitä suomalaiset ovat valmiita tekemään ja miten ja mihin operaatioihin otetaan osaa. Natoa ei nähdä pelkkänä organisaationa.

Yhteinen puolustusvelvoite muodostaa Naton ytimen. Kun puhutaan laajemmasta turvallisuuskäsitteestä, eikä vain sotilaallisista uhkakuvista, tarvitaan kaikki maat mukaan, Salonius-Pasternak painottaa.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot