Mainos
Mainos

Tutkija Niinistön ja suurvaltojen johtajien tapaamisista: "Kuka muu maailmassa on tavannut nämä kolme ihmistä kasvokkain?"

Donald Trumpin ja tasavallan presidentin Sauli Niinistön tapaamisen tärkein anti on, että pian Trumpilla on henkilökohtaiseen tapaamiseen perustuva suhde Suomen presidentin kanssa, arvioi Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak Seitsemän Uutisissa.

Charly Salonius-Pasternak muistutti, että Trump on korostanut virkakautensa aikana henkilökeskeistä ulkopolitiikkaa. Suomen ja USA:n suhteet ovat joka tapauksessa olleet tiiviitä esimerkiksi virkamiestasolla, tutkija totesi.

Hänen mukaansa presidenttien tapaaminen on joka tapauksessa suuri asia Suomelle. Lisäksi Salonius-Pasternak totesi, että USA:n eteläosia piinaavan tulvakatastrofin vuoksi tapaamista olisi voitu hyvin siirtää eteenpäin. Tapaaminen päätettiin kuitenkin järjestää tiistain sijaan maanantaina.

– (Amerikkalaiset) olisivat hyvin voineet sanoa, että (tapaaminen siirtyy) ensi viikkoon tai kuukauteen menee.

Charly Salonius-Pasternak kommentoi myös presidentti Sauli Niinistön viimeaikaisia tapaamisia suurvaltajohtajien kanssa. Niinistö on tavannut suhteellisen lyhyen ajan sisällä Kiinan ja Venäjän presidentit. Seuraavaksi vuorossa on Donald Trump.

– Todellakin jos miettii, kuka muu maailmassa on tavannut nämä kolme ihmistä pienessä ryhmässä tai kasvokkain, jotain se varmaan kertoo Suomesta.

Tutkija uskoo, että presidentit keskustelevat ainakin turvallisuuteen ja arktiseen alueeseen liittyvistä asioista.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme