Mainos
Mainos

Tutkija ottaisi odottavilta äideiltä tupakat pois

Raskaana olevan naisen tupakoinnilla voi olla yllättävän kauaskantoiset seuraukset. Tuoreen tutkimuksen mukaan odotusajan sauhuttelu lisää riskiä siihen, että lapsi jää nikotiinikoukkuun jo teininä ja jatkaa tupakointia myös aikuisena. Lisäksi tutkijat epäilevät, että raskausajan tupakointi vaikuttaa pysyvästi sikiön perimään.

– Äideiltä tupakat pois. Siitä hyötyvät seuraavat sukupolvet muun muassa vähäisempinä syöpäsairauksina ja sydän- ja verisuonitauteina, kannustaa Oulun yliopiston, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä Lontoon Imperial Collegen professori Marjo-Riitta Järvelin.

Raskaana olevien suomalaisäitien tupakointi on vähentynyt viime vuosikymmeninä, mutta Järvelinin mukaan heistä ainakin 15 prosenttia tupakoi. Maailmanlaajuisesti ongelma on tätäkin isompi: esimerkiksi Pohjois-Kanadan alkuperäiskansojen naisista jopa 80 prosenttia tupakoi raskausaikana.

– Tupakka on ilmeisesti yksi pahimpia tekijöitä, jotka vaikuttavat sikiöön, sen aineenvaihduntaan ja kehitykseen. Alkamassa on uusi kansainvälinen tutkimus, jossa katsotaan äidin tupakoinnin merkitystä esimerkiksi lapsen oppimiseen ja käyttäytymiseen.

Myös persoonallisuus vaikuttaa

Tupakointia ei ole syytä kuitenkaan sysätä yksin äitien syyksi. Marjo-Riitta Järvelinin mukaan myös geenit vaikuttavat siihen, kuka alkaa tupakoida, kenellä se jää kokeiluksi ja kuka jatkaa sauhuttelua vielä aikuisenakin.

– Geenien vaikutus voi alkaa jo hyvin varhain. Heillä, joilla näin käy, on jopa 30 prosenttia suurempi riski siihen, että heistä tulee säännöllisiä tupakoitsijoita jo 14-vuotiaana.

Geenien ja äidin tupakoinnin lisäksi sauhuttelun aloittamiseen vaikuttavat ihmisen sosioekonominen asema ja elinympäristö. Jopa persoonallisuudella on merkitystä.

– Jos henkilö on uutuudenhakuinen, hän on herkempi aloittamaan tupakoinnin kuin sellainen henkilö, joka haluaa välttää riskejä, Järvelin kertoo.

Kansainvälisessä tutkimuksessa selvitettiin tupakointiin johtavia elämänkaarimalleja nyt ensimmäistä kertaa. Tutkimukseen on osallistunut noin 5 000 suomalaista.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme