Mainos
Mainos

Tutkija patistaa jalostamaan puun suomalaistehtaissa Venäjällä

Suomen metsäteollisuus on ajautunut vapaaehtoisesti Venäjästä riippuvaiseksi. Nyt metsäyhtiöt huutavat valtiota apuun ja puutulleista on tehty metsäteollisuutemme elämän ja kuoleman kysymys. Ongelma eivät ole puutullit vaan puutteellinen investointisuoja.

Näin kirjoittaa erikoistutkija Alpo Juntunen Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitokselta tämän päivän Turun Sanomissa.

Kirjoittajan mukaan Venäjän muutettua metsäpolitiikkaansa Suomen mahtava metsäteollisuus on joutunut paniikkiin.

- Venäläiset ajattelevat asiaa omalta kannaltaan eivätkä ymmärrä suomalaisten huolia.

Venäjä ei pysty riittävästi hyödyntämään suuria metsävarojaan. Suomalaisten metsäyhtiöiden mielestä puut pitäisi tuoda Suomeen jalostettavaksi. Juntusen mielestä tässä ei ole mitään järkeä.

- On paljon viisaampaa jalostaa metsäntuotteita paikan päällä ja viedä niitä suomalaisten omistamista Siperian tehtaista Kiinaan ja Japaniin. Tätä Putin haluaa. Ongelmana on vain omistamisen vakaus ja investointisuoja, jota ei ole saatu aikaan, Juntunen kirjoittaa.

Juntusen mukaan kyseessä ovat kulttuurierot. Venäläiset karsastavat yksityisomistusta ja pelkäävät ulkomaisia riistäjiä.

- Epäluuloisuus ei häviä sopimuksilla vaan ajan myötä. Venäjä on peruuntumattomasti siirtynyt valtiojohtoiseen markkinatalouteen, mutta saadakseen ulkomaisia investointeja lainsäädännön on taattava omistus- ja investointisuoja. Siksi Suomen ja Venäjän kauppaneuvotteluissa pääpainon on oltava investointisuojassa eikä puutulleissa, Juntunen sanoo.

Juntusen mukaan suomalainen metsäteollisuus selviää kotimaisella raaka-aineella, mutta voidakseen laajentua sen olisi tartuttava rohkeasti Venäjän mahdollisuuksiin.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme