Mainos
Mainos

Tutkija pelkää viini- ja olutrallia Ruotsiin

Ruotsissa ehdotettiin, että Ruotsi laskisi väkevän viinan veroa 40 prosenttia ja oluen ja viinien veroa 30 prosenttia. Suomalaistutkija pelkää olut- ja viinirallin kääntyvän Ruotsiin.

Aiempaa kevyemmin verotetulla viinalla ja oluella täytetyt rekat aloittivat rekkarallin Suomen Alkoihin vuosi sitten. Kauppa kävi, kun halvalla sai. Alkoholin kulutus nousi viime vuonna kymmenen prosenttia kaikkien aikojen ennätykseen.

Alkoholinkulutuksen tutkija uskoo kulutuksen tänä vuonna tasaantuvan.

- Luultavasti se jatkaa hienoista 1-2 prosentin kasvua, mutta jossakin täytyy katon tulla vastaan. Emme voi jatkuvasti lisätä alkoholin käyttöämme, kun muualla Euroopassa alkoholin käyttö on pikemminkin vähenemään päin, Stakes erikoistutkija Esa Österberg sanoo.

Peruspalveluministeri Liisa Hyssälä ilmoitti muutama viikko sitten haluavansa kiristää alkoholin verotusta asteittain. Täysin vastakkaisia paineita on kuitenkin luvassa lännestä.

Ruotsin valtiopäivien asettama selvitysmies ehdottaa, että Ruotsi laskisi väkevän viinan veroa 40 prosenttia ja oluen ja viinien veroa 30 prosenttia ensi vuoden alussa.

Tutkija pelkää olut- ja viinirallin kääntyvän Ruotsiin, sillä Suomi pudotti viiniveroa vain kymmenen prosenttia.

- Se luo paineita siihen suuntaan, koska silloin oluen ja viinien verotus on Suomessa raskaampaa kuin ruotsissa, mutta väkevien verotus suunnilleen samantasoista.

Alkoholipoliitiikan seminaarissa Suomessa vieraillut Systembolagetin toimitusjohtaja Anitra Steen ei usko, että ruotsalaiset innostuvat veroalen seurauksena juomaan suomalaisten tahtia.

- Jos alkoholiveroa lasketaan 40 prosenttia nousee kulutus Ruotsissa arviolta kaksi prosenttia, Steen sanoo.

Ruotsin veroalen toteutuminen on vielä epävarmaa, sillä opposition lisäksi ale herättää vastustusta myös hallituspuolueiden riveissä.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 21.03.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme