Mainos
Mainos

Tutkija: Ravintolisät hyödyttömiä, vitamiinit saatava ruoasta

Minnesotan ja Itä-Suomen yliopistojen yhteistyössä tekemässä tutkimuksessa uutisoitiin erilaisten ravintolisien osuutta kuolemanriskiin. MTV3 Uutisten Yhdysvalloista tavoittama tutkija Jaakko Mursu selventää tutkimustuloksia.

– Tutkimuksessa olleista viidestätoista ravintolisävalmisteesta seitsemän oli yhteydessä suurentuneeseen kuolemanriskiin, mutta riskin lisäys ei ollut muutamaa prosenttia suurempi. Pääviesti on kuitenkin se, että ravintolisien käytöllä ei ole terveyshyötyä, vaikka monet niin uskovatkin.

Mursun mukaan tutkijoille tuli melkoisena yllätyksenä ravintolisien vaarallisuus, mutta hän korostaa, että vaarallisuutta tulisi tutkia vielä paljon lisää.

Ravintolisät enemmän tarpeettomia kuin vaarallisia

Ihmiset käyttävät ravintolisiä siinä toivossa, että niistä olisi merkittävää hyötyä terveydelle. Näin ei kuitenkaan ole. Myös aiemmin tehdyt tutkimukset ovat paljastaneet samankaltaisia tuloksia.

– Seurasimme ravintolisiä käyttäviä naisia kahdenkymmenen vuoden ajan, eivätkä naiset hyötyneet valmisteista ollenkaan, Mursu kertoo.

Vaikka suomalaisen ja yhdysvaltalaisen yliopiston tutkimus osoitti, että ravintolisissä saattaa piillä myös kuolemanriski, Mursu haluaa kuitenkin korostaa yhdisteiden tarpeettomuutta.

– Vaikka meidän tutkimuksemme näytti, että yhdisteistä voi olla jopa haittaa, katsoisin, että ravintolisät ovat enemmän tarpeettomia kuin vaarallisia.

Pillereissä voi piillä myrkytysvaara

Mursun mukaan ihmisten kannattaisi ensin kiinnittää huomiota ruokavalion parantamiseen ennen ravintolisien käyttöön ottamista, vaikka voimakasta vaaraa ravintolisissä ei aiemmissa tutkimuksissa olekaan havaittu.

– Ravitsemusterapeuttina suosittelen, että ihmiset kiinnittäisivät huomiota ruokavalioonsa ennen ravintolisien nauttimista. Paras tapa saada tarvittavat vitamiinit ja hivenaineet on nauttia ne ruoassa. Pillereissä on omat ongelmansa, ja niissä on paljon tiettyjä yhdisteitä, joiden pitkän käytön vaikutuksia kukaan ei tiedä.

Monissa maissa ei olla tietoisia, mitä kaikkea mikäkin ravintolisävalmiste sisältää. Mursu haluaa korostaa, että pillereissä saattaa piillä myrkytyksen riski.

– Suurimpana ongelmana näkisin sen, että jos jotain laitetaan pillerimuotoon, siihen pyritään laittamaan isoja määriä. Isot vitamiini- ja hivenainemäärät ovat varmaankin konkreettisempi ongelma, etenkin jos niitä käytetään pitkän aikaa. Mikä tahansa yhdiste on myrkyllinen suurina määrinä nautittuna.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme