Mainos
Mainos

Tutkija: Sinkkuus leviää kaikissa länsimaissa

Sosiologi Heli Vaaranen selittää yksineläjien suurta määrää yleisenä länsimaisena ilmiönä.

- Sinkkuus leviää kaikissa länsimaissa. Puhutaan jopa sinkkuuden vuosisadasta, väestöliiton tutkijana toimiva Vaaranen toteaa.

Ilmiö johtuu pitkälti riippumattomuuden lisääntymisestä - niin sosiaalisesti kuin taloudellisestikin.

- Naisille ja miehille on nykyään mahdollista elättää itsensä ilman kumppania. Yksin eläminen yleistyy, koska se on taloudellisesti mahdollista ja sosiaalisesti hyväksyttävää. Lisäksi seksuaalisia kumppaneita on mahdollista löytää ilman että ollaan kiinteässä suhteessa toiseen ihmiseen, Vaaranen selittää.

Eurostatin julkaisemien tilastojen mukaan Suomessa on EU-maista suhteellisesti eniten lapsettomien sinkkunaisten kotitalouksia.

Vaarasen mukaan kärkipaikka selittyy yllä mainituilla syillä. Suomalaisten naisten korkea koulutustaso on myös tärkeä tekijä ilmiössä.

- Nuoret suomalaiset naiset priorisoivat hyvin pitkälle koulutusta sen sijaan että keskittyisivät vaikka kumppanin etsimiseen, Vaaranen arvioi.

Myös paljon puhutulla suomalaisella kansanluonteella saattaa olla vaikutusta asiaan.

- Voi olla, että siellä olisi taustalla sosiaaliseen käyttäytymiseen viittaavia perusteita. Eli toisen lähentyminen on meidän ujossa ja ehkä pidättyvässäkin kulttuurissa vaikeaa, Vaaranen puntaroi.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot