Mainos
Mainos

Tutkija: Suomalaisten natsiyhteydet yllättivät

Pohjois-Suomessa toimi sodan aikana natsi-Saksan Einsatzkommando, jonka sotilaspoliisit mm. panivat toimeen joukkomurhia.

Suomessa yksikkö keskittyi juutalaisten ja kommunistien kuulusteluihin ja teloituksiin. Toimintaan osallistui myös Valtiollisen poliisin suomalainen komennuskunta.

Asia paljastuu filosofian maisteri (väit.) Oula Silvennoisen tuoreesta väitöskirjasta Salaiset aseveljet. Tutkija itsekin yllättyi löydöstään.

- Onhan se merkittävä löytö myös Toisen maailmansodan sotarikosten ja juutalaisten kansanmurhan tutkinnassa, että yli 60 vuotta sodan päättymisen jälkeen Suomesta löytyy aiemmin tuntematon Saksan turvallisuuspoliisin erikoisyksikkö, Silvennoinen sanoo.

Löytö muuttaa perinteistä kuvaa Suomen ja Saksan aseveljeydestä. Suomen on tulkittu käyneen erillissotaa Saksan rinnalla.

- Erillissotateesi on upotettu jo ennen minuakin, mutta entistä selvempää on, että Suomen virkakunnan mielestä syksyllä 1941 ei käyty mitään erillissotaa. Kävimme yhdessä Saksan kanssa sotaa, joka tähtäsi Neuvostoliiton täydelliseen tuhoamiseen, Silvennoinen sanoo.

Sotavankeihin kohdistunut terrori pysyi salassa niin kauan, koska kuulusteluista ja teloituksista ei laadittu asiakirjoja.

- Lisäksi toiminnan luonteen on täytynyt olla suhteellisen pienen piirin tiedossa, koska kukaan ei sodan jälkeen paljastanut asiaa.

Einsatzkommando Finnlandin uhrien lukumäärää on tutkimuksen mukaan mahdoton määrittää tarkasti. Siihen on kuitenkin luettava mukaan yli 500 neuvostoliittolaista sotavankia, jotka Valtiollinen poliisi luovutti saksalaisten teloituksiin.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme