Mainos
Mainos

Tutkija: Toimia tarvitaan myös Policen kipsivuorella

Puolan ympäristöhallinto ilmoitti tänään, että se vaatii Fosfory-yhtiöltä toimia Gdanskissa sijaitsevan kipsikasan fosforivuodon pienentämiseksi. Yhtiö velvoitetaan aiempaa laajempaan päästöjen seurantaan ja valvontaan. Vuodon korjaamiseksi yhtiöltä vaaditaan lisäksi investointi- ja toimenpideohjelmaa. Suomalaisasiantuntijan mielestä toimia pitäisi vaatia myös Policen kipsivuorella.

- Gdanskin lisäksi Policessa tarvitaan kattava pinta- ja pohjavesien seurantatukimus sekä vedenlaadun että virtaamien selvittämiseksi. Vain tämä mahdollistaa kipsivuoren aiheuttaman kuormituksen luotettavan määrittämisen sekä Itämereen päätyvän kuorman arvioinnin, sanoo Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Seppo Knuuttila.

Knuuttila epäilee, että Policen fosforipäästö voi olla jopa suurempi kuin Gdanskin.

- Vaikka pitoisuusero kipsivuoren ylä- ja alapuolisten havaintopaikkojen välillä ei ollut heinäkuun alussa Policessa tehdyissä mittauksissa prosentuaalisesti kovin korkea, se voi merkitä suuresta virtaamasta johtuen pahimmillaan selvästi suurempaa fosforikuormaa kuin Gdanskin alustavasti arvioimani potentiaalinen noin 200 tonnin päästö, laskee Knuuttila.

Policen kipsikasassa on hydraulinen suojaus, joka vähentää vuotoriskiä, mutta kasasta puuttuvat pysty- ja pohjasuojaukset.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot