Mainos
Mainos

Tutkija: Turvallisuusvaje pakottaa Suomen Natoon

Ulkopolitiikan tutkija ennustaa, että Suomi kypsyy Nato-jäsenyyden kannalle pian eduskuntavaalien jälkeen.

Puolustukseen syntyvä turvallisuusvaje pakottaa Suomen liittymään Natoon, arvioi valtiotieteen tohtori Markku Salomaa Ulkopolitiikan tutkimuksen säätiöstä.

Etelä-Suomen Sanomien ja Satakunnan Kansan haastatteleman Salomaan mukaan uuden ylipäällikön täytyy heti presidentinvaalien jälkeen tehdä puolustukseen liittyviä päätöksiä siitä, mitä karsitaan ja mitä otetaan tilalle. Tutkija laskee, etteivät rahoituskehykset riitä koko maan puolustamiseen, yleisen asevelvollisuuden ylläpitämiseen ja materiaalihankintoihin.

- Kahdesta on tingittävä. Koska materiaalihankintoja ei voida enää karsia, on tingittävä periaatteesta puolustaa koko maata ja kouluttaa koko ikäluokka.

Tutkijan mukaan Suomen puolustusvalmiutta pystytään paikkaamaan vain Natosta saatavilla strategisilla turvatakuilla. Salomaa ennustaa, että Suomi kypsyy jäsenyyden kannalle melko pian ensi vuoden eduskuntavaalien jälkeen.

Salomaan mielestä Suomi ei voi ilman Naton turvallisuustakuita osallistua Naton nopean toiminnan joukkojen NRF-harjoituksiin, koska niillä mennään koviin kriiseihin. Tutkija varoittaa, että mukana olleessaan Suomi joutuisi kostoiskujen kohteeksi.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot