Mainos
Mainos

Tutkija: Ukraina on jo luopunut Krimistä

Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtaja Markku Kangaspuron mukaan Ukraina on käytännössä luopunut Krimistä.

– Ei sillä ole oikeastaan mitään muuta mahdollisuutta tällä hetkellä, Kangaspuro muotoilee MTV3:n Kymmenen Uutisissa.

Aikaisemmin tänään Ukraina kertoi valmistelevansa sotilaidensa ja näiden perheenjäsenten vetämistä pois Krimiltä.   

Muun muassa Nato on esittänyt huolensa siitä, että Krim oli osa laajempaa suunnitelmaa. Naton pääsihteerin Anders Fogh Rasmussenin mukaan huolena on nyt, että Venäjä siirtyy Itä-Ukrainaan. 

Kangaspuro ei usko siihen, että tilanne kärjistyy.

– En usko siihen, ellei sitten sotilaallinen vastakkain asettelu kärjisty, jota en tietenkään toivo. En pidä todennäköisenä, että Venäjällä olisi tällaista suunnitelmaa, Kangaspuro pohtii. 

Kauppasota olisi isku Suomelle

EU päättää uusista pakotteista Venäjälle huomenna. Pakotteet ovat Kangaspuron mukaan ennen kaikkea poliittinen viesti siitä, että Länsi ei hyväksy Krimin liittämistä Venäjään.

– Se on viesti sekä Venäjän että meidän omien kansalaisten suuntaan, ettemme hyväksy tilannetta. Totta kai pakotteiden kautta pyritään toki osoittamaan Venäjälle, että Länsi on tosissaan ja haluaa käydä neuvottelupöytään Venäjän kanssa. Halutaan saada toisenlainen ratkaisu kuin voimapoliittinen.

Pakotteiden vaikutusta on pelätty etenkin Venäjän kanssa aktiivisesti kauppaa käyvissä maissa. Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtajan mukaan pakotteilla on suuri vaikutus Suomeen.

– Kauppasota Venäjää vastaan tarkoittaa kyllä sitä, että Venäjän lisäksi myös Suomi on polvillaan ja hyvin moni muukin maa on polvillaan. Sitä me emme halua. Lisäksi tehokkaassa kauppakiellossa tarvittaisiin Kiina mukaan. Ja sillä ei ole siihen aikomustakaan. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme