Mainos
Mainos

Tutkija vaalikeskustelusta: Puolueet tiukentaneet näkemyksiään nyt selvästi

Tampereen yliopiston puoluetutkija Rauli Mickelssonin mielestä puolueet ovat lyhyen ajan sisällä tiukentaneet kannanottojaan selvästi.

Mickelsson onkin tyytyväinen siihen, että tämän kevään vaaleissa puolueilla on omia mielipiteitä asioista tyhjien lausuntojen sijaan.

- Se on mainiota äänestäjien kannalta. Nyt äänestäjien ei tarvitse antaa vapaata valtakirjaa puolueelle, joka vain kertoo olevansa ihmisten asialla eli toistelee tyhmää slogania, Mickelsson sanoo.

Puolueiden kannatusluvut voivat muuttua

Kaiken kaikkiaan vaalikeväästä on Mickelssonin mielestä tulossa erittäin mielenkiintoinen.

- Ihmisten suhteet puolueisiin ovat tulleet aina vain tilapäisemmiksi, joten heidän ääniään on todella tarpeen kalastaa. Keväällä käydään varmasti erittäin intensiivistä keskustelua ja ihmiset keskustelevat politiikasta turuilla ja toreilla.

Mickelsson ei pidä mahdottomana sitä, että puolueiden kannatusluvut vielä muuttuisivat radikaalistikin.

"Kataisen lausunto outo"

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen sanoi tänään, että puolue ei mene sellaiseen hallitukseen, jossa työn verotusta kiristetään. Kataisen mukaan ansiotulojen verotus on puolueelle kynnyskysymys.

Mickelsson ei pidä Kataisen lausuntoa työn verotuksesta järkevänä. Näin tiukka kannanotto saattaa viedä kokoomuksen ääniä perussuomalaisille.

- Ei tuollainen kannanotto kuulosta kovin järkevältä näin julkisesti. Kyllä se varmasti vie ääniä kokoomukselta perussuomalaisten puolelle, Mickelsson epäilee.

"Nationalismille näköjään tilausta"

SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen puolestaan painotti Ylen Ykkösaamussa, että SDP haluaa lapsivähennyksen takaisin käyttöön. Myös perussuomalaiset ovat puhuneet lapsivähennyksen puolesta.

- Näköjään nämä puolueet taistelevat sosiaalipolitiikan teemoilla äänistä. Kyllähän perussuomalaisten sosiaalipoliittinen ohjelma oli melko lailla sosiaalidemokraattinen ohjelma.

Mickelssonin mielestä on kuitenkin hyvä asia, että perussuomalaiset toivat vihdoin kannanottojaan esiin.

- Perussuomalaisilla on hyvin nationalistinen vaaliohjelma. Nyt on ilmeisesti tilausta tällaiselle, kun globalisaation tuloksena muukalaisuuden ja erilaisuuden pelko ihmisissä kasvaa. Toisaalta taas ajatus yksilön vapaudesta katoaa, jos elämää aletaan liialla pelolla rajoittaa, Mickelsson sanoo.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme