Mainos
Mainos

Tutkija: Vain Halonen voi puhua kansan Naton taakse

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Tapani Vaahtoranta ei usko, että valmisteilla oleva turvallisuuspoliittinen selonteko johtaa tilanteeseen, jossa Suomi joutuisi ottamaan kantaa Nato-jäsenyyteen.

Virassaan Mauno Koivisto vei viime töinään Suomen EU-jäseneksi ja perusteli ratkaisua vasta myöhemmin muistelmissaan turvallisuuspolitiikalla. Nyt eläkeläispresidentistä on tullut Nato-vastustajien johtotähti, jonka 80-vuotisjuhlia vietettiin tänään ei niin yksimielisessä seurueessa presidentinlinnassa.

Juhlissa maljoja nosteltiin, mutta tosiasissa Suomen ulkopoliittinen eliitti ei ole koskaan aikaisemmin ollut yhtä erimielinen kuin nykyisessä vauhdikkaassa Nato-keskustelussa.

- Kyllä kai historian saatossa on ennenkin ollut erimielisyyksiä näistä linjoista, mutta nyt ollaan aidosti eri mieltä tästä ratkaisusta, kommentoi johtaja Tapani Vaahtoranta Ulkopoliittisesta instituutista.

- Kieltämättä käyty keskustelu ei anna kauheasti kansalle eväitä ajatella asiaa. Meillä hyvin harva päättäjä selkeästi sanoo, mitä mieltä on.

Vaahtoranta näkee, että mitään Nato-ratkaisua ei ole edes tulossa, ei ainakaan turvallisuuspoliittisen selonteon yhteydessä. Hänen mukaansa tämä johtuu siitä, että sotilaallista uhkaa ei ole. Lisäksi hallitus ei ole Nato-myönteinen.

Mutta jos Nato-ratkaisu joskus tulisi eteen, kansan voisi tutkijan mukaan käännyttä vain presidentti Tarja Halonen.

- En kylläkään usko, että Suomen eliitti päätyy sille kannalle, että Suomen pitäisi liittyä Natoon. Luulenpa, että presidentti Halosen ei tarvitse tällaista tehtävää ottaa taakakseen.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 25.11.2003)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme