Mainos
Mainos

Tutkija väittää: etäluettavat sähkömittarit aiheuttaneet rytmihäiriöitä

Tampereen yliopiston tutkija, FT, Mikko Ahonen sanoo joidenkin uusien etäluettavien sähkömittarien aiheuttavan terveysongelmia kuten korvien tinnitusta ja sydämen rytmihäiriöitä.

Tietojenkäsittelystä väitellyt Ahonen sanoo keränneensä aiheesta sekä asiantuntijoiden tutkimustietoa että ihmisten kokemuksia useiden vuosien ajan.

– Olen kuullut kertomuksia suoraan niiltä, joilla rytmihäiriöt alkoivat heti, kun sähkömittari tuli taloon. Kodissa oireet esiintyivät, mutta kun henkilöt lähtivät pois kotoa, ei oireita enää esiintynyt, kertoo Ahonen.

Osa sähkönlukumittareista käyttää tietojensiirtoon matkapuhelimien tukiasemia, ja Ahosen mukaan tähän tekniikkaan liittyen ihmisillä on esiintynyt korvien soimista eli tinnitusta.

– On tutkimusnäyttöä että radiotaajuinen säteily lisää tinnitusriskiä esimerkiksi kännykän käyttäjillä. Minulle ei siis ole yllätys, että jatkuvasti tietoa lähettävä teknologia voisi aiheuttaa samanlaisia oireita kuin kännykkä.

Suomessa siirrytään vuoden loppuun mennessä käyttämään pelkästään etäluettavia sähkömittareita.

Ahosen mielestä pitäisikin käydä laajempaa keskustelua siitä mihin mittarit asennetaan, ja kuinka usein ne lähettävät tietoa.

– Vaikka sähkönlukumittarien tiedonlähetysteho olisi pienempi kuin kännykällä, on ongelmana se, että kyseinen järjestelmä lähettää viestiä 24 tuntia vuorokaudessa. Häiriö on jatkuvaa.

Mikko Ahonen on myös osakkaana Suomen säteilykontrolli -yrityksessä.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot