Mainos
Mainos

Tutkija: Yllättävä vatsatautiepidemia levinnee vielä lisää

Noin 500 vatsatautitartuntaa aiheuttaneen epidemian tarkempi syy on edelleen avoinna.

Tartunnan aiheuttaja on ehdottomasti saatava selville, painottaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtava tutkija Ilkka Miettinen.  

- Epidemia on sekä yllättävä että poikkeuksellinen. On saatava selville, mitä tästä voidaan ja pitää oppia. Asiaa ei saa unohtaa tai ohittaa olankohautuksella, THL:n vesi- ja terveysyksikön johtaja sanoo.  

Miettinen otaksuu, että tartuntoja tulee tietoon vielä lisää lähiaikoina.  

- Näitä näyttää putkahtavan esiin siellä täällä. Pelkään, että tartuntoja tulee lisää ja myös muualla kuin Tampereen seudulla.  

Vatsataudin syyksi on epäilty uimaveden norovirusta, joka on lähtöisin ihmisen - otaksuttavasti lasten - ulosteesta.  

Tampereen noin 450 tartunnan syy on auki, mutta Oulusta tiistaina otetuista vesinäytteistä on löytynyt sekä noro- että adenoviruksia. Myös adenovirus viittaa ulosteperäiseen tartuntaan.  

- Osaltaan epidemia liittyy varmasti helleaaltoon. Vesien lämpeneminen on voinut muuttaa ihmisten käyttäytymistä. Se on ainakin lisännyt uimavesien käyttöastetta, Miettinen lisää.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme